Auteur: Brigit Jun 17, 2021

Plantaardig koken brengt creativiteit terug in de keuken

Maaike Stift, 29 jaar, richtte in 2019 EAT.PEASY op met als missie plantaardig eten zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat mensen vaker kiezen voor plantaardige gerechten. In de vorige blog ‘Voel je fitter door vaker plantaardig te eten’, legde Maaike uit waarom ze heeft gekozen voor de plantaardige keuken en over de positieve effecten van plantaardig eten op je energielevel. In deze blog vertelt Maaike waar ze haar inspiratie vandaan haalt om telkens weer heerlijke plantaardige gerechten te bedenken.

‘Veel mensen hebben het idee dat als je vegan bent of plantaardig eet, je gelijk met vleesvervangers moet gaan werken, maar daar ben ik ben zelf niet zo’n fan van. Vleesvervangers worden soms  neergezet als gezond of beter alternatief voor vlees, terwijl er vaak troep in zit. Desalniettemin is het super dat ze beschikbaar zijn, want voor mensen die net beginnen met meer plantaardig eten is het vaak de eerste stap. Daarna gaan ze vaak verder kijken wat er nog meer mogelijk is in de plantaardige keuken’ vertelt Maaike.

‘Het lastige voor mensen die eraan gewend zijn om bijna elke dag vlees te eten, is dat ze vaak niet zo goed weten hoe het anders moet’ zegt Maaike. Je moet leren om lekker plantaardig te koken en dit vergt tijd en energie die niet iedereen heeft. De motivatie van mensen om zich hierin uitgebreid te verdiepen is vaak beperkt. Hier ligt dus een grote kans voor horecaondernemers, want mensen willen wel de voordelen van lekker en gezond plantaardig voedsel, zonder hier zelf veel tijd en moeite in te steken. Vanuit consumenten komt er dus steeds meer vraag naar plantaardige gerechten. Voor bedrijven is het super interessant om daarop in te spelen. 

Consumenten zijn echter vaak nog zo gewend aan traditionele gerechten met vlees, zoals bijvoorbeeld lasagne met gehakt, dat hiervan afwijken weerstand kan opwekken.  ‘Je hoeft echter niet precies te creëren wat je daarvoor at’ vertelt Maaike.  ‘Ik heb ervoor gekozen om ongeveer 20% aan klassieke vleesgerechten op een plantaardige manier na te maken in vergelijking met 80% waarin ik verrassende nieuwe plantaardige gerechten bedenk. Groentes zijn gewoon geweldig, want je kan er zoveel mee maken. Zo kan je een tal van verschillende smaken en structuren aan groenten geven. Als je een bepaalde structuur van een plantaardig product hebt moet je gaan kijken hoe je dat kan inzetten om er iets anders van te maken. Dit doen wij bijvoorbeeld met tofu, want hier maken we ricotta van. Mensen hebben niet eens door dat het geen ‘echte’ ricotta is. Je moet dus gaan kijken wat er allemaal mogelijk is om smaken na te maken of zelfs te evenaren. Dat is heel leuk, want dan ben je stiekem heel creatief bezig, waar je voorheen als kok misschien best wel vaak dezelfde dingen aan het maken was.’ 

‘Vegan zien mensen in het begin vaak niet zo zitten, maar als ze het dan proeven en ze vinden het heel lekker, dan raken mensen er ook wel weer aan gewend. Uiteindelijk draait het allemaal om smaak. Je kan wel puur plantaardig gaan eten voor je gezondheid, maar dat hou je waarschijnlijk niet lang vol. Het moet echt lekker zijn, dus geen geitenwollen sokken salades. Je moet je laten inspireren door andere keukens. Er zijn een aantal landen die er al aan gewend zijn om groenten centraal te zetten in gerechten. Het is juist leuk om mensen met zulke gerechten kennis te laten maken. Dan vragen ze vaak: was dit vegan? Er zijn namelijk heerlijke plantaardige gerechten, waardoor mensen het vlees niet missen.’

‘Neem nou bijvoorbeeld mijn curry. Voor deze curry heb ik me laten inspireren door de Sri Lankaanse curry. Dat waren acht kleine bakjes met allemaal verschillende plantaardige curry’s en dat was zo heerlijk. Het waren allemaal verschillende smaken bij elkaar. Wij hebben hier twee type curry’s; een met linzen en spinazie die qua structuur erg interessant is en een met aubergine en romige kerrie. Ook voeg ik nog kokos, sambal, limoen en wat pepertjes eraan toe. Super lekker, want dit kan je weer mengen met andere curry’s en zo heb je een hele verassende maaltijd. Ik zie verassende smaken en creativiteit zelf minder in gerechten met vlees terug, omdat dat allemaal al wat meer uitgedacht is’ zegt Maaike. 

Voor klanten zijn plantaardige gerechten minder herkenbaar. Als je een bepaald vleesgerecht op de kaart zet, dan hebben ze er al associaties bij en verwachten ze een bepaalde uitvoering van het gerecht. ‘Als ik ze vertel over deze curry dan is de associatie er minder en is er minder vergelijkingsmateriaal waardoor het gerecht puur wordt beoordeeld op smaak. Indien je een vleesgerecht namaakt op een plantaardige manier heb je uiteraard wel de associaties en het verwachtingspatroon waardoor het plantaardige gerecht kan tegenvallen’ legt Maaike uit.

De wereld is aan het veranderen. Ruim één op de drie Nederlanders is in het afgelopen jaar minder vlees gaan eten. Vijfenveertig procent van de 18-plussers eet minimaal drie dagen per week geheel plantaardig. Er komt dus steeds meer vraag naar plantaardige gerechten. ‘Tachtig procent van onze klanten zijn niet eens vegan’ vertelt Maaike. ‘Ze komen naar ons, omdat het eten lekker is en de gerechten ze verrassen. Ik experimenteer graag met nieuwe smaken en structuren, en groenten en fruit zijn voor mij een middel om mijn creativiteit tot uiting te brengen in de keuken. Mijn tip aan alle horeca ondernemers? Ga op zoek naar iets nieuws, bedenk iets nieuws en experimenteer. Misschien ben je zelf niet thuis in de plantaardige keuken, maar waarschijnlijk kom je erachter hoeveel leuker het is om te experimenteren dan om slechts de kaart te volgen. Elke verandering geeft weerstand, maar creatief denken wordt de nieuwe invalshoek.’