Medewerker in beeld: Inkoper Jilco

Naam: Jilco den Haan
Functie: Inkoper
Favoriete product: Passiefruit

Als inkoper ben ik verantwoordelijk voor het inkopen van al het fruit, zoals exoten en citrusfruit, maar ook voor de gedroogde zuidvruchten en noten. We zitten met zes man op de afdeling inkoop waar iedereen zijn eigen productgroep heeft. Op de afdeling inkoop begin je rond vijf a half zes in de ochtend. We beginnen met het bekijken van de voorraad door middel van voorgeprogrammeerde Excel lijsten. Hier staat ook onze stockvoorraad in. Dat is de voorraad die je altijd moet hebben staan en dat wordt bepaald door de verkoopgeschiedenis en factoren zoals het weer, we passen dit daarom ook wekelijks aan.

Tot een uurtje of negen in de ochtend zijn we bezig met bellen en prijzen afstemmen van de producten. Als we dit hebben gedaan bevestigen wij bij de leverancier welke producten we kopen en krijgen wij van de leverancier de orderbevestiging om de inkooporder in het systeem te zetten.

Als inkoper is het onder andere onze taak om te zorgen dat onze producten niet manco gemeld worden, dus dat alle klanten hun producten uitgeleverd krijgen. Manco betekent dat het niet uitgeleverd is, dit kan bijvoorbeeld komen door een afkeur van een product. Het doel is dat je eigen voorraad op peil is en de beste kwaliteit bij de klanten terechtkomt!

Ik werk al ruim negen jaar bij Van Gelder. Ik begon hier met een zaterdagbaantje en heb daarna meerdere keren stage gelopen op verschillende afdelingen binnen Van Gelder. De stage op de afdeling inkoop beviel mij het beste waardoor ik daar ben gebleven en tot op de dag van vandaag heb ik het hier nog steeds erg naar mijn zin.

Elke dag is anders als inkoper. Je doet veel dezelfde handelingen, maar aangezien we met natuurproducten werken heeft elke dag weer andere uitdagingen. Er zijn veel factoren waardoor er iets kan veranderen zoals bijvoorbeeld het weer. Dat heeft veel invloed op de inkoop van een natuurproduct.

Als je de wereld van groente en fruit leuk vindt, dan zit je bij Van Gelder zeker goed als inkoper. Van Gelder heeft een groot assortiment van zo’n 5.000 artikelen en we komen nog vaak nieuwe producten tegen. Je productkennis blijft er dus op vooruit gaan en elke dag leer je weer nieuwe dingen. Dat is wat inkoop voor mij zo leuk maakt. Daarnaast is het mooi om te zien hoe Van Gelder is gegroeid en wat ze in het nieuwe pand neer hebben weten te zetten met het automatische orderpicksysteem. Klaar voor de toekomst!

"Je leert bij Van Gelder elke dag nog wat bij"

                    Jilco - Inkoper