Hot bowls, de warme salade voor de koude dagen

Green living, fresh eating. Dat is de spirit bij Mr. Salad in Rotterdam. In de zelfbenoemde healthy bar draait alles om gezond en lekker eten en drinken. Marcel Pinas, eigenaar van Mr. Salad, laat gasten gezond snacken met een zogenaamde health tea (gezonde high tea). Daarnaast heeft hij ook in de koude maanden een lekkere, gezonde bowl op het menu: hot bowls. “De warme salade voor de koude dagen”, zegt hij breed glimlachend.

Hot bowls zijn de uitvinding om ook in de wintermaanden van een lekkere bowl te kunnen genieten. “Salade bestel je toch wat minder snel in de wintermaanden, maar wat weerhoud je er nu nog van om een lekkere, gezonde warme bowl te bestellen?”, vertelt Pinas over zijn ‘kindje’ de hot bowl. “We hebben het zelf verzonnen en het is gewoon erg lekker en super gezond. Alles is warm, dus we hebben er geen sla in. Daar gebruiken we bladspinazie voor, dat is in een hot bowl veel lekkerder. En dan in combinatie met bruine rijst, quinoa of rode rijst om je persoonlijke basis te vormen”, legt hij vrolijk het ‘make your own’ concept uit. “Vervolgens nog even verse groenten uitkiezen en de saus bepalen en je krijgt een schitterende, warme bowl voorgeschoteld.” Een klein verschil is dat bij de hot bowl de groenten al wel door elkaar zitten en niet apart van elkaar. De groenten en fruit die niet meegebakken kunnen worden, worden later toegevoegd. “Zo gezond als eens salade, maar dan warm. Mijn persoonlijke favoriet is met gerookte zalm, als dat gebakken wordt vind ik altijd zo’n lekkere smaak geven. En dan met echt lekkere groenten, als sugar snaps, rode ui, aubergine en broccoli. Erg lekker met bijvoorbeeld parelcouscous. Ik krijg er honger van!”, lacht Pinas.

Het is intussen alweer anderhalf jaar geleden dat Marcel Pinas de uitdaging aan ging en Mr. Salad opzette in Rotterdam. Een enorme uitdaging voor hem, een uitdaging met een missie. “In veel van ons eten zit zoveel vet en suiker, maar je kunt ook zo lekker echt gezond eten”, vertelt de enthousiaste man. “Fastfood moet ook gezond kunnen. Wij willen de gast echt laten genieten van lekker en gezond eten, en iedereen moet hier kunnen eten. Wij maken eten glutenvrij, lactosevrij en vegan als dat de wens is. Welke overtuiging of allergie ook, je moet bij ons kunnen eten. En dan alles super vers en van hoge kwaliteit.” De saladebar maakt in de basis alles vegetarisch, gluten-, en lactosevrij en kijkt naar de wensen van de gast. Dan kan er altijd later nog iets aan toegevoegd worden. “Dat werkt ook fijn. Dan hoef je niet van alles apart te maken en te houden. Wil je vegan? Dat is het al. Wil je glutenvrij? Dat is het al!”, vertelt Pinas met een glimlach van oor tot oor.

Om gasten gezond te laten snacken en snoepen, heeft Pinas de health tea bedacht: een gezonde high tea. “Natuurlijk zit er een brownie bij, maar we maken ook een lekker soepje, verse humus, carrotcake en nog veel meer. Alles wordt vers gemaakt en zonder suiker toe te voegen, we gebruiken dadels om te zoeten.” Deze healthy tea is een ideale mix van hartig en zoet. Het is lekker high teaen, maar dan zonder je slecht om te voelen. “Een normale high tea is zo’n lading gebak en suikers. Onze high tea is heerlijk, maar ook gewoon gezond.” Naast het eten worden er lekkere en gezonde sappen gemaakt, die vers gemaakt worden bij Mr. Salad. “Alle sappen, sauzen, gerechten; alles maken we zelf. Op de sauzen na, wordt ook alles op het moment zelf vers gemaakt. De sauzen bereiden we voor omdat die meer tijd vergen”, legt Pinas uit.

Zo heeft Mr. Salad leuke, innovatieve gerechtjes en een fris en modern concept. Dat is ook het doel: Pinas wil boven alles vooruitstrevend blijven. “Ik wil vooroplopen. De internationale trends zien en hier in Nederland dan een van de pioniers zijn.” Hij geeft dan ook toe niet per se alles zelf te verzinnen: waarom zou je steeds het wiel zelf uitvinden? Beter goed gekopieerd dan slecht verzonnen toch? “We maken van iets bestaands echt ons eigen ding. Op die manier gaan we mee in de trends en blijven we tegelijkertijd lekker onszelf.” Als ik vraag naar de toekomst komen er veel ideeën naar boven. “We zijn bezig met onze eigen sappen-, en saladelijn. Daarmee willen we ons ook meer richten op de zakelijke markt. We gaan sappen en salades maken voor cateraars, evenementenbureaus en bedrijfscatering.” De ambities spatten ervan af. “Het staat in de kinderschoenen, maar we gaan zien hoe het loopt”, besluit de ondernemende Pinas. Van Mr. Salad hebben we het laatste nog niet gehoord.