De tijd van... Steenfruit | Inspiratiepagina

Steenfruit is een heerlijke categorie fruit die zijn naam dankt aan de harde pit in het midden van de vrucht. Met de zomer in volle gang willen we graag extra aandacht vestigen op het seizoensfruit. Van sappige perziken en nectarines tot knapperige pruimen, zachtzure abrikozen en zoete kersen, steenfruit staat bekend om de heerlijke smaak, sappige textuur en verfrissende aroma's en biedt daarnaast ook voordelen voor je gezondheid. In deze informatieve blog zullen we dieper ingaan op de diverse soorten van deze categorie fruit.


Populaire soorten steenfruit

De sappige steenvruchten hieronder behoren tot de Rosaceae fruitfamilie en zijn heerlijke vruchten met een rijke geschiedenis. Steenvruchten hebben een oude oorsprong en zijn al duizenden jaren geliefd in verschillende delen van de wereld. Ze worden verondersteld te zijn ontstaan in Azië en van daaruit verspreidden ze zich naar het Midden-Oosten en uiteindelijk naar Europa. We kijken naar diverse populaire soorten steenfruit, de gezondheidsvoordelen en hoe je ze kunt gebruiken in heerlijke gerechten.


Perziken in gerechten:
Perziken worden vaak gebruikt in salades, desserts, smoothies en cocktails. Gegrilde perziken zijn populair als bijgerecht of als topping voor gegrild vlees voor een zoete en hartige combinatie.

Seizoen perzik:
Perziken starten bij Van Gelder halverwege mei vanuit Spanje en gaan eind juni / begin juli over op Frankrijk. Het moment dat wij overgaan op Frankrijk is het vanuit Spanje nog beschikbaar, maar kwalitatief is Frankrijk dan beter / lekkerder.

Zijn perziken gezond?
Perziken zijn een bron van vitamine C en vezels. Vitamine C helpt bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering.

Wilde perzik

Wlde perziken zijn een platte variant van de perzik en wordt ook wel paraquayos genoemd. Ze staan bekend om hun super sappige vruchtvlees en zoete smaak, en hebben net als perziken een pluizige, fluwelen schil.Nectarines in gerechten:
Nectarines worden vaak op soortgelijke manieren gebruikt als perziken vanwege hun overeenkomsten in smaak en culinaire toepassingen. Het verschil in uiterlijk kan echter invloed hebben op de presentatie van gerechten.

Seizoen nectarine:
Nectarines starten net als perziken halverwege mei in Spanje en gaat eind juni / begin juli over op Frankrijk. Het moment dat Van Gelder over gaat op Frankrijk is het vanuit Spanje nog beschikbaar, maar kwalitatief is Frankrijk dan beter / lekkerder.

Zijn nectarines gezond?
Nectarines delen veel gezondheidsvoordelen met perziken. Ze bevatten ook vitamine C, vezels en kalium. Daarnaast bevatten nectarines ook vitamine A, wat goed is voor de gezondheid van de ogen en de huid.

Wilde perzik

Wlde perziken zijn een platte variant van de perzik en wordt ook wel paraquayos genoemd. Ze hebben een pluizige, fluwelen schil als perziken en zijn super sappig en zoet van smaak.Abrikozen in gerechten:
Verse abrikozen voegen een unieke zoetigheid en smaakbalans toe aan zowel zoete als hartige gerechten. Verse abrikozen worden vaak gebruikt in gebak; verwerkt tot jams; of als sauzen en chutneys bij hartige gerechten. Abrikozen zijn ook ideaal te gebruiken in een zomerse salade.

Seizoen abrikozen:
Het abrikozenseizoen is van halverwege mei tot halverwege september en loopt door elkaar met Spanje en Frankrijk, net afhankelijk van wat er op dat moment beschikbaar is.

Zijn abrikozen gezond?
Abrikozen zijn rijk aan vezels, vitamine A, vitamine C en kalium.

Gedroogde abrikoos

Gedroogde abrikozen zijn een populaire en voedzame snack, gemaakt door het drogen van rijpe abrikozen, waardoor ze een geconcentreerde zoetheid en een heerlijke textuur krijgen..Pruimen in gerechten:
Pruimen worden veel gebruikt in gebak, jam, sauzen en chutneys. Een smakelijke pruimen-chutney is bijvoorbeeld een prachtige toevoeging aan hartige gerechten zoals een kaasplankje of als bijgerecht bij geroosterd vlees. In salades zorgen ze voor een verfrissende twist.

Seizoen Pruimen:
Pruimen zijn er bijna jaarrond. Van Oktober tot en met maart vanuit Zuid-Afrika; Van April/mei tot en met halverwege juni uit Spanje; en van halverwege juni tot en met september uit Nederland.

Zijn pruimen gezond?
Pruimen zijn rijk aan vitamine K en bevatten vezels en vitamine C. Vitamine K is erg goed voor een effectieve bloedstolling en botgezondheid.


Kersen in gerechten:
Zoete kersen worden vaak vers gegeten, maar ook gebruikt in desserts, gebak, smoothies, cocktails, salades en als garnering voor verschillende gerechten waar hun zoete smaak goed tot recht komt en een heerlijk contrast biedt met andere ingrediënten. 

Seizoen Kersen:
Kersen komen meestal halverwege mei tot en met juni uit Spanje/Italië/Griekenland. Begin juni starten mondjesmaat de Hollandse kersen. Van Gelder start met de eerste kersenrassen Burlat en daarna Merchant. Na Merchant starten we met het soort Kordia, dat is de meest lekkere, grove en donkere kers uit Nederland. Deze bloeite in april en mei en is meestal in de maand juli rijp. Na Kordia zijn er meestal nog andere rassen. Het kersenseizoen in Nederland stopt eind juli/begin augustus.

Zijn kersen gezond?
Kersen bevatten vitamine C, vezels en zijn een bron van vitamine A.


We hopen dat je geïnspireerd bent geraakt om deze heerlijke vruchten in je keuken te gebruiken. Of je ze nu vers eet, in salades verwerkt of in smakelijke desserts of gebak verwerkt, steenfruit biedt geweldige smaken en zit boordevol voedingsstoffen. Van Gelder werkt nauw samen met telers om ervoor te zorgen dat we alleen de allerbeste kwaliteit steenfruit kunnen aanbieden. Ook geïnteresseerd in vers seizoensfruit? Ontdek dan vooral ons uitgebreide assortiment steenvruchten en meer!


De specifieke voedingswaarde van steenvruchten kan variëren afhankelijk van de variëteit, rijpheid en bereidingswijze. De werkelijke beschikbaarheid kan mogelijk door weersomstandigheden enigszins afwijken.


Een kijkje bij de bron