Auteur: Stefan Feb 9, 2023

Alles over gefermenteerde groenten

Dranken als bier of wijn, zuivelproducten als kaas en yoghurt, en zelfs brood, een groot deel van wat men eet bestaat uit producten die op verschillende wijze het fermentatieproces hebben doorgemaakt. Ook groente kan gefermenteerd worden. Vroeger werd groente gefermenteerd om de smaak en structuur te veranderen, maar vooral ook om de houdbaarheid te vergroten. Met de komst van koelkasten en conserveringsmiddelen is fermenteren minder belangrijk geworden en zo op de achtergrond geraakt. De afgelopen jaren is fermenteren echter weer populairder geworden, juist omdat het gerechten zo lekker én gezond kan maken! In deze blog besteden we daarom extra aandacht aan gefermenteerde groenten. Wat is het? Wat zijn de gezondheidsvoordelen? En hoe kan het zorgen voor een lekker bord?

Wat zijn gefermenteerde groenten?

Fermentatie is het veroorzaken van een verandering in natuurlijke producten door middel van goede microben zoals goede schimmels, gisten en bacteriën. Daardoor verandert er een heleboel aan het product, waaronder de houdbaarheid. Groenten als komkommer en witte kool worden namelijk zuur in het fermentatieproces en alleen de goede bacteriën kunnen overleven in deze zure omgeving. Schadelijke bacteriën krijgen in dit proces geen kans om te groeien omdat de omgeving voor hen te zuur is. De goede melkzuurbacteriën kunnen zich ondertussen wel vermenigvuldigen wat zorgt dat de groente zuur wordt gemaakt, maar ook dat de textuur, geur en smaak veranderd. Daarnaast heeft het unieke gezondheidsvoordelen. Dit alles heeft ertoe geleid dat fermenteren een ware foodtrend is geworden.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde groente?

Tijdens het fermenteren vormen er gezonde bacteriën, genaamd probiotica. Deze zijn belangrijk voor een goede werking van de darmen. Deze goede bacteriën overleven het maagzuur en bereiken daardoor de darm. Daar trainen ze het immuunsysteem en versterken ze de goede bacteriën die zich er al bevinden waardoor er minder ruimte is voor slechte bacteriën. Niet voor niets spreekt men van een "gut feeling." Je darmstelsel is ontzettend belangrijk en fungeert als een tweede brein. Zo wordt er onder andere het grootste deel van serotonine wordt aangemaakt. Ook zijn gefermenteerde groenten ontzettend voedzaam. Tijdens het fermentatieproces worden stoffen als zetmeel en suikers omgezet of afgebroken door de enzymen in de bacteriën. Dit maakt de voedingsstoffen gemakkelijker te verteren, waardoor ze beter kunnen worden opgenomen in je lichaam en je ook gelijk meer energie overhoudt.

Als je groenten kookt in water gaan vitamines, vezels en de structuur verloren. Bij het fermenteren van groenten blijft dit allemaal behouden en worden door een rijk microbioom ook nog eens beter in het lichaam opgenomen. Tijdens het fermentatieproces van witte kool bijvoorbeeld worden de moeilijk verteerbare stoffen afgebroken en melkzuur geproduceerd. Hierdoor ontstaat zuurkool, een smaakvol product waarin de voedingsstoffen in de kool goed geconserveerd zijn gebleven doordat het zuur de kwade bacteriën heeft tegengehouden.

Hoe zorgen gefermenteerde groenten voor een lekker gerecht?

Gefermenteerde producten kunnen zowel rauw als warm gegeten worden. Zo zijn ze lekker op burgers en sandwiches, en als toevoeging aan salades. Ze kunnen tevens gebruikt worden als luxe topping of als bijgerecht. Door gefermenteerde groente te gebruiken, kun je smaak, textuur, vitamines én een mooie kleur aan je gerechten toevoegen. Er is vaak niet veel nodig om met deze ingrediënten het gerecht af te maken. Denk bijvoorbeeld aan de plakjes augurk op een burger, de zuurkool over een hotdog, of het kleine beetje kimchi dat als sidedish wordt geserveerd bij Koreaanse gerechten. Alhoewel klein in hoeveelheid, maken gefermenteerde ingrediënten tot een heel andere smaakbeleving. Zo spelen gefermenteerde groenten een belangrijke rol in het vormen van de smaak. Een sterk eigenschap van gefermenteerde groente is namelijk dat ze het andere eten beter kunnen laten smaken. Het zuur uit de producten activeert de smaakpapillen waardoor men bijvoorbeeld een burger of een salade veel beter proeft.

Ontdek onze ambachtelijk gefermenteerde producten

Ook benieuwd naar hoe deze smaakmakers je gerechten kunnen verrijken? Ons assortiment gefermenteerd bestaat uit unieke ambachtelijk gefermenteerde groenteproducten die met de hand zijn gemaakt.