Gieser Wildeman

Toeval zaailing (1850)

Wist je dat?

  • De Gieser Wildeman wordt vuurrood wanneer deze wordt gekookt
  • Deze peer kan ongekookt niet gegeten worden
  • De Gieser Wildeman wordt vaak met kerst gegeten

Geschiedenis

Over het ontstaan van de Gieser Wildeman is weinig bekend, we weten alleen dat deze stoofpeer is gekweekt door meneer Wildeman uit Gorinchem. De Gieser Wildeman is in 1850 op de markt gekomen en staat nog steeds bekend als een echte Hollandse stoofpeer. De Gieser Wildeman heeft een erg zoete smaak, zo zoet zelfs dat als er na het koken suiker wordt toegevoegd, het bijna geen verschil in smaak maakt. Deze peer heeft een wit, vast en korrelig vruchtvlees.

Peren bij Van Gelder

Van Gelder heeft veel verschillende peren. We hebben niet alleen verschillende perensoorten zoals Conference, Doyenne du Comice en Xenia®, maar ook verschillende verwerkte peren! Bij Van Gelder zijn hele peren te koop, maar ook geschilde peren, gekookte (stoof)peren, in blokjes gehakte peren en perenpartjes verkrijgbaar.

Schoolopdracht

Welk seizoen eet je vaker de Gieser Wildeman?

A). Zomer

B). Winter

C). Lente

Onze boomgaard

Deze peer groeit in de boomgaard van Van Gelder. In deze boomgaard groeien 22 verschillende soorten appels, peren en pruimen! Het fruit uit de boomgaard wordt het najaar geoogst door kinderen uit de omgeving, die er een lekkere smoothie van kunnen maken in het Experience Center. Het overgebleven fruit wordt na het oogsten verkocht of verwerkt in het proefcentrum van het Experience Center. Nieuwsgierig geworden? Kom vooral een keer langs!