Santana

Elstar x Priscilla

Wist je dat?

  • De Santana heeft een lekkere frisse zoetzure smaak.
  • De Santana is ontstaan op de Universiteit van Wageningen.
  • 75% van mensen met een appelallergie, kunnen de Santana zonder problemen eten!

Geschiedenis

De Santana is ontwikkeld aan de Universiteit in Wageningen in 1978. De Santana is een kruising van de Elstar en de Priscilla, die deze appel een heerlijk frisse, zoetzure smaak en een stevige structuur hebben meegegeven. Daarnaast is de Santana erg stootgevoelig, hij wordt dus niet snel bruin van een stootje en hij kan redelijk goed tegen sommige appelziekten. Hierdoor is de Santana geschikt voor biologische teelt. De Santana heeft ook een unieke eigenschap die bijna geen enkele andere appel heeft: mensen met een appelallergie kunnen de Santana zonder problemen eten! Het Universitair Medisch Centrum in Groningen heeft hier onderzoek naar gedaan en de Santana kan door 75% van de mensen met een appelallergie zonder problemen gegeten worden. De Santana klinkt nu toch wel als een super appel. Ondanks zijn vele voordelen verscheen de Santana pas in 2006 op de markt.

Appels bij Van Gelder

Van Gelder heeft veel verschillende appels. We hebben niet alleen verschillende appelsoorten zoals Elstar, Jonagold en Kanzi, maar ook verschillende verwerkte appels! Bij Van Gelder zijn hele appels te koop, maar ook geschilde appels, in blokjes gehakte appels, appelschijfjes en gedroogde appel verkrijgbaar.

Schoolopdracht

Wat betekent het als een appel biologisch is? 

A). De appel groeit in het wild, buiten een boomgaard

B). De appel is alleen voor dieren bedoelt

C). De appel wordt niet bespoten met bestrijdingsmiddelen tegen insecten en ziekten

Onze boomgaard

Deze appel groeit in de boomgaard van Van Gelder. In deze boomgaard groeien 22 verschillende soorten appels, peren en pruimen! Het fruit uit de boomgaard wordt het najaar geoogst door kinderen uit de omgeving, die er een lekkere smoothie van kunnen maken in het Experience Center. Het overgebleven fruit wordt na het oogsten verkocht of verwerkt in het proefcentrum van het Experience Center. Nieuwsgierig geworden? Kom vooral een keer langs!