Vers uit Zuid-Afrika

Steeds vaker worden producten direct bij de bron ingekocht, zelfs overzees. Zo komen er bijvoorbeeld het hele jaar door verschillende citrusvruchten en mini groenten uit Zuid-Afrika binnen. Inkopers Jan en Ferry van Gelder hebben een bezoek gebracht aan onze Zuid-Afrikaanse telers.

Navel sinaasappels, mandarijnen, citroenen en perssinaasappels: dit zijn de eerste citrusvruchten die rechtstreeks bij de bron in Zuid-Afrika gekocht worden. Deze vruchten worden per boot naar de haven van Rotterdam vervoerd.

Onze Navels en mandarijnen groeien in het plaatsje Citrusdal, een mooi dorpje in de West-kaap. Uit dit plaatsje worden de eerste Navels deze week al verwacht, wat betekent dat het seizoen dit jaar twee weken eerder is begonnen. Hiermee vangen we mooi het gat op dat ontstaan is doordat het seizoen in Spanje twee weken eerder af is gelopen. De Navels kunnen hierdoor aan het begin van het seizoen nog wel wat fris van smaak zijn. De eerste Zuid-Afrikaanse mandarijnen worden in week 22 verwacht.

Het doel van de telers is om de producten zo snel en vers mogelijk naar hun klanten te vervoeren. Daarnaast is meer dan de helft van hun producten Fairtrade gecertificeerd, vinden ze kwaliteit en voedselveiligheid erg belangrijk en beschikken ze over de nodige certificaten waaronder HACCP en Global GAP.

Citroenen komen uit de provincies Limpopo, Mpumalanga en de West-Kaap. De verwachting is dat de eerste vracht in week 22 in de haven van Rotterdam aankomt.

Het seizoen van de Valencia’s (perssinaasappels) start in Limpopo en Mpumalanga. Vervolgens komen de perssinaasappels uit de Oost-Kaap. Het seizoen eindigt tenslotte in de West-Kaap. Dit heeft te maken met hogere temperaturen in de Noord-Oostelijke provincies, het klimaat daar is ook een stuk vochtiger dan in de West-Kaap. De eerste Valencia’s worden verwacht in week 27.

Mooi, kleurrijk, gezond en trendy. Die woorden schieten inkoper Ferry van Gelder te binnen als hij het heeft over mini groenten. “De vraag naar mini groenten stijgt jaarlijks enorm,” geeft Ferry aan. Een groot deel van deze mini groenten komt tegenwoordig rechtstreeks uit Zuid-Afrika. Maar liefst iedere week komt er per vliegtuig een nieuwe zending mini groenten binnen.

Het grootste gedeelte van deze mini groenten wordt net buiten Bothaville geteeld. De zanderige leemgrond, het warme en droge klimaat en een constante aanvoer van rivierwater zijn ideaal voor de groei van uitstekende kwaliteit mini groenten, het hele jaar door.

Het direct bij de bron inkopen heeft verschillende voordelen. Zo onderhouden we nauw contact met onze telers en zijn we op de hoogte over ontwikkelingen en de beschikbaarheid. Daarnaast bouwen we een band op met onze telers en weten we wat we van elkaar kunnen verwachten. De onnodige schakels in de keten vallen weg, waardoor transparantie ontstaat. Door deze transparantie kunnen we een eerlijke prijs hanteren en kan er ook op bestelling geoogst worden. Hierdoor bent u altijd verzekerd van verse producten! Doordat we weten waar onze producten vandaan komen, weten we ook dat alles omtrent de voedselveiligheid, certificaten en personeel (sociaal plan) op orde is.

Andere interessante blogs