Vers & gezond in het Haga ziekenhuis

Dat ziekenhuizen en voeding een goede combinatie zijn, bewijst het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Margreet is al een paar jaar het hoofd van de voeding in het ziekenhuis. Samen met haar team verzorgt ze dagelijks voor ruim 2000 gasten lunch en diner. Op bed, maar vooral ook in het restaurant.

Innoverende voeding in het Haga ziekenhuis

Het restaurant is een paar jaar geleden geopend en is uniek in zijn soort. Verspreid door het restaurant heen wordt gewerkt met veel front cooking, zodat de gast ziet wat hij krijgt. “Zien eten, doet eten”, zegt Margreet, “daarom spelen we veel met de beleving van de producten, vaak ter decoratie.” De versbeleving in het restaurant is belangrijk. “Maar”, vult ze aan, “alle producten die we gebruiken als decoratie moeten ook verwerkt worden in de gerechten. We verspillen zo min mogelijk.”

Sponsor van gezonde voeding

Margreet is zich er van bewust dat zij en haar team een rol hebben in het bieden van een gezond voedingspatroon. “Daarom sponsoren we dit aan onze gasten”, vertelt ze. Dit wordt gedaan door gezonde producten goedkoper aan te bieden dan de ongezondere producten. “Een heel bord met salade kost bijvoorbeeld €3,50, terwijl een kroket €1,95 kost. Dat staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot elkaar: een kroket is vele malen goedkoper in te kopen.”

Van Gelder weet natuurlijk als geen ander met welke producten je een fraaie uitstalling kunt maken

De vraag naar gezonde gerechten is de afgelopen paar jaar flink gestegen, vindt Margreet. “Dat komt aan de ene kant door de prijs en aan de andere kant door de versbeleving. Daar krijgen we overigens best veel reacties op. De mensen worden vrolijker en zien ook wat ze te eten krijgen. Eten speelt een belangrijke rol in onze samenleving en óók van een ziekenhuisrestaurant verwachten de mensen een omgeving die inspireert, ontspant en ‘lekker maakt’.”

De rol van Van Gelder groente & fruit

Volgens Margreet is Van Gelder een garantie voor de beste versproducten. “Maar er is meer”, zegt ze. “Vragen over het assortiment zijn zo beantwoord: er zijn korte lijnen. Daarbij komt dat we een gezamenlijke visie hebben over presentatie en beleving. Van Gelder weet natuurlijk als geen ander met welke producten je een fraaie uitstalling kunt maken. Daar kun je in de presentatie hele leuke dingen mee doen, waarmee je tegelijk laat zien: dít is wat wij gebruiken. We beschikken niet voor niets over een snijmachine. Hiermee kunnen we alles wat aan de voorkant ligt, op een snelle manier verwerken.”

Andere interessante blogs