Vega en vegan uitgelegd: Nederland in cijfers

De vraag naar vega en vegan opties is de afgelopen jaren flink gegroeid. Daardoor wordt de druk voor koks ook alsmaar groter om de menukaart te verrijken met vegetarische en veganistische gerechten. Waar het voorheen nog een mooie toevoeging was, is het vandaag de dag noodzaak geworden om deze belangrijke, invloedrijke groep aan te spreken. Maar hoe ziet deze groep er in Nederland uit? En waar moet je als horeca ondernemer rekening mee houden? Wij zetten de belangrijke informatie rondom vega en vegan in Nederland voor je op een rijtje.

Vegetariërs, veganisten, en meer

Allereerst lichten we de categoriën toe. Alhoewel deze vaak wel bekend zijn, kunnen er nog kleine verschillen bestaan in de interpretatie. Daarom is het belangrijk om er toch nog bij stil te staan om een beter beeld te krijgen van je doelgroep.

De Nederlandse bevolking:

  • 0,4%         Veganisten eten helemaal geen dierlijke producten.
  • 2,6%         Vegetariërs eten geen producten waarvoor het dier moet worden gedood. Maar wat eet een vegetariër wel? Zij eten vaak nog wel eieren of zuivelproducten. Hierin kunnen vegetariërs echter verschillen aangezien bijvoorbeeld kaas stremsel bevat dat een bijproduct is van gedode dieren.
  • 1,7%         Pescetariërs eten geen vlees, maar wel vis.
  • 44,7%       Flexitariërs zijn semi-vegetariërs die bewust minder vlees eten. 

  • 30,4%       Vleesminderaars eten één of twee dagen per week geen vlees. Echter is het als horeca ondernemer lastiger om deze groep aan te spreken, aangezien zij vooral thuis vlees minderen. Restaurants worden namelijk gezien als professionals die vleesgerechten het beste kunnen bereiden. Daarom zullen zij minder snel voor een plantaardige optie gaan dan de bovenstaande groepen.
  • 20,2%       Dagelijkse vleeseters eten iedere dag vlees.

bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Momenteel eet dus 4.7% van de Nederlandse bevolking geen vlees meer. En van de mensen die nog wel vlees eten in Nederland is maar liefst 44,7% bewust bezig met het verminderen van vlees eten! Dat is dus bijna de helft (49,4%) van de Nederlandse bevolking dat momenteel actief bezig is met vlees en vis alternatieven! Het is daarmee slechts een kwestie van tijd voordat dit het grootste gedeelte van de bevolking zal uitmaken. 

Alhoewel de horeca in vega en vegan nog achterloopt op supermarkten, zal ook in de horeca het aandeel toenemen. Naar verwachting zal binnen 5 jaar de helft van out-of-home consumptie vegetarisch zijn. Dit komt doordat mensen steeds vaker vega en vegan alternatieven uit de supermarkt tegenkomen en uitproberen, waardoor de perceptie rondom deze producten verbetert. Waar vega(n) alternatieven voorheen nog gezien werden als duur of lager in kwaliteit dan dierlijke producten, verandert deze houding snel. Hoog tijd dus om hierop in te spelen en uw klanten goede vegetarische opties aan te bieden!

Redenen om vegetarisch te eten

Maar waarom zouden mensen minder of zelfs helemaal geen dierlijk vlees willen eten? Alhoewel de reden voor iedereen natuurlijk kan verschillen, zijn er een aantal veelvoorkomende thema's. Zo kan het gaan om smaak of om een toenemende bezorgdheid rondom dierenwelzijn, het milieu, of de eigen gezondheid. Echter, waar in het verleden het dierenwelzijn veelal uitsluitend de keuze bepaalde, gaat het tegenwoordig vaak om een totaalbeeld.

Belangrijkste reden om geen vlees te eten

47.8%              Dierenwelzijn
20.1%              Klimaat / milieu
12.7%              Gezondheid
12.6%              Geen behoefte / niet lekker

Belangrijkste reden om minder vlees te eten

25.2%              Geen behoefte / niet lekker
23.5%              Gezondheid
15.9%              Dierenwelzijn
14.7%              Klimaat / milieu

bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Als ondernemer moet je allereerst beseffen dat het aantal mensen in Nederland dat volledig vega en vegan eet momenteel nog een vrij kleine groep is. Het kan daarom misschien nog niet interessant zijn om volledig over te gaan op vega en vegan. Wees echter wel bewust van het invloed dat zij hebben. Groepen willen namelijk graag uit eten waar al hun vrienden en familie een goede keuze hebben. Veganisten, vegetariërs (maar zeker ook pescetariërs en flexitariërs) beslissen mee waar zij gaan eten en een menukaart dat niet rekening met hen houdt, zal klanten kosten. Het belangrijkste hierbij is om plantaardige gerechten te serveren die vooral heel erg lekker zijn en uitzien en dit vervolgens goed te communiceren aan uw gasten door middel van pakkende namen en afbeeldingen.

Ervaar je moeite om gerechten effectief te introduceren aan gasten? Wij hebben voor jou een aantal tips die jou moeten helpen een goede start met vega en vegan te maken (of je menukaart naar een hoger niveau te tillen).

Wij zijn hier om jou te helpen!

Het idee rondom de vega en vegan trend is dat je niet kunt wachten tot je gasten overgaan op een plantaardige dieet. Je moet als ondernemer of chef-kok al klaarstaan voordat je gasten zover zijn. Ons nieuwe Van Gelder Vega & Vegan assortiment is gericht om jou hierin te helpen! Wij hebben als doel om deze stap richting gezondheid en duurzaamheid een stuk makkelijker én interessanter te maken. Interesse? Je kunt ons volledige assortiment vinden via de knop hieronder.