Sfeerimpressie presentatie nieuwbouwplannen

Groenteleverancier Van Gelder heeft grootse nieuwbouwplannen. In het Van der Valk Hotel in Ridderkerk werden maandag 9 oktober de indrukwekkende plannen voor het hypermoderne complex gepresenteerd. Dit gebeurde nadat de eerste paal ceremonieel de grond in geslagen werd. 

Op de plek waar begin jaren vijftig Van Gelder al gevestigd heeft gezeten, kwamen ruim 300 bezoekers kijken hoe de eerste paal de grond in ging. Op de plek waar de Van Gelder historie begon en nu voortgezet wordt, slaan de broers Leen, Gerrit, Jan en Anton van Gelder samen met burgemeesters Jan van Belzen (Barendrecht) en Anny Attema (Ridderkerk) op de knop die de kolossale heimachine in werking zet. De eerste paal wordt met een aantal stoten de grond in gewerkt, waarna het bord langs de weg onthuld werd. 

Waar Van Gelder met het nieuwe pand in gaat zetten op vers beleving met een waar experience center, lijkt het Van der Valk in Ridderkerk zich ook omgetoverd te hebben tot experience center. Kistjes met mooi opgemaakte groenten, van kolen tot exclusieve tropische soorten, blinken onder de lampen van de zaal en ontvangsthal op de eerste verdieping. Aan de bar wordt geen bier geschonken, maar vers gemaakte smoothies van komkommer met spinazie. De bediening loopt met schalen snacks langs. Geen bitterballen, maar winterpeen sticks met dipsauzen als verse guacamole en humus. Daarnaast maakt sterrenchef Syrco Bakker van Sergio Herman’s restaurant Pure-C in Cadzand ook nog eens heerlijke hapjes voor tijdens het programma. Een granite van rode biet met crème van mierikswortel en een hapje van mosterdmousse met radijs.

Televisiepersoonlijkheid en zakenman Jort Kelder is de gastheer van de avond en houdt iedereen scherp. Hij ontvangt gasten als Arie Schippers (directeur bedrijventerrein Niew-Reijerwaard), Volbregt Smit (wethouder gemeente Ridderkerk), Henk van der Wiel (Feltracon) en Sander Lusink (Oger). Daarnaast spreekt hij ook geregeld met Gerrit van Gelder (algemeen directeur) en Anton van Gelder (commercieel directeur). Zo neemt Jort het nieuwe gebouw helemaal door met Gerrit van Gelder en de architect David Hess (Kraaijvanger Architects). Met een vlot filmpje wordt het gebouw gepresenteerd. Er wordt door het gebouw gevlogen alsof je in een drone zit, maar dan in een moderne 3D-schets. Het waanzinnige filmpje eindigt onder luid applaus van de zaal. 

Naast de eerdergenoemde gasten, spreekt Jort Kelder ook met Dick Slootweg (directeur Bidfood). De directeur van Bidfood gaf aan veel vertrouwen in de groente- en fruitsector te hebben. “Veel vlees en vis wordt als maar schaarser. Het is slechts een kwestie van tijd voor het 80/20-principe overal toegepast wordt.” Het 80/20-principe houdt in dat gerechten voor 80 procent uit groenten en fruit bestaan en 20 procent eiwitten (vlees of vis). Iets waar Jort Kelder nog enigszins moeite mee heeft. “Wie eet er hier nu 80/20? Ik ben zelf vegetarisch, maar ik kan me niet voorstellen dat iedereen ineens de biefstuk laat liggen.” Toch wordt het idee toegejuicht. “Als je kijkt naar duurzaam, is groente en fruit de toekomst”, stelt Dick Slootweg. Ook hoteleigenaar Freek van der Valk komt aan het woord bij Jort. Hij sprak veel bewondering uit voor de goede samenwerking met Van Gelder, die de nieuwe buren gaan worden van het grote hotel. Ook hij gelooft in de toekomst van groente en fruit. “Mijn groenteconsumptie steeg 23% en gasttevredenheid 9% door meer groente toe te voegen aan gerechten en minder vlees of vis te serveren’’, zegt Van der Valk. Dat je een voller bord voor minder geld kunt serveren, wordt gewaardeerd.

Demis van Kouwen (bedrijfsmanager Van Gelder) en Karel Hoogenboom (Vanderlande) krijgen tot slot de mogelijkheid een primeur te bespreken. Van Gelder is een samenwerking aangegaan met de Vanderlande Groep, die onder andere verantwoordelijk is voor de bagageafhandeling op Schiphol. In het nieuwe pand wordt een shuttlesysteem geïnstalleerd dat uniek is in de foodindustrie. "We laten de producten naar de mensen komen, in plaats van de mensen naar de producten’’, vertelt Hoogenboom. Het orderpicken zal compleet geautomatiseerd worden. Dit is een primeur in de sector.

Tot slot wordt de zaal nog verrast met filmpjes van bekende Nederlanders die Van Gelder feliciteren. Oud-politicus Frits Hoefnagel, oud-voetballer Dirk Kuijt en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wensten Van Gelder een goede en gezonde toekomst. Hierna worden de broers Leen, Gerrit, Jan en Anton van Gelder het podium opgeroepen. Epische muziek, een mooi filmpje op de achtergrond en een waanzinnig vuurwerk voor het podium sluiten de avond af. De plannen zijn bekend gemaakt, nu is het wachten op de opening die volgens Gerrit van Gelder gepland staat eind 2019. 

Laatste bouwupdates