Kijkje bij de bron: Onze citrusteler in Zuid-Afrika

Zeg je citrus, dan zeg je Spanje. Citrusvruchten worden gelinkt aan het Middellandse Zeegebied en met name aan de bekende Spaanse regio’s. Maar in de zomermaanden, als het te warm is voor grote oogsten uit Spanje, worden andere oplossingen gezocht voor de steeds groter wordende vraag naar citrusvruchten. Door gebrek aan vocht en nachtkou (wat nodig is voor de mooie, oranje kleur) en te hoge temperaturen, is Spanje in deze periode niet meer ideaal. Maar ook in dit seizoen koopt Van Gelder sinds enkele jaren direct in bij de bron. Direct bij de boer in Zuid-Afrika, waar we een kijkje namen om te zien hoe het er daar aan toegaat.


Tijdens onze zomer is het winter op het zuidelijk halfrond. In Zuid-Afrika zijn de weersomstandigheden dan perfect voor citrusvruchten. Het is nog steeds warm en zonnig, maar de nachten zijn fris. Hierdoor rijpen de sinaasappels goed en krijgen ze een mooie, oranje kleur. Er is doorgaans geen vorst, wat erg belangrijk is want vorst kan een bittere smaak veroorzaken aan de sinaasappels.

Het seizoen loopt in Zuid-Afrika van het noordoosten naar het zuidwesten. In het begin van het seizoen komen de meeste citrusvruchten uit de regio waar onder andere het Krugerpark zit. Geleidelijk komen daar de oogsten van de Oostkaap bij, waarna de laatste oogsten van de Westkaap (het gebied bij Kaapstad) voor de overlap zorgen. De vruchten worden per schip naar Rotterdam gevaren vanuit Durban (noordoosten, 3 weken varen), Port Elizabeth (zuidoosten, 2 ½ week varen) of Kaapstad (zuidwesten 2 weken varen). Wekelijks komen er tussen de 5 en 10 volle containers met citrusvruchten naar Van Gelder. Deze grote hoeveelheid heeft vooral te maken met de populariteit van citrusvruchten en met name perssinaasappels. Perssinaasappels zijn al jaren in volume het grootste product uit het assortiment van Van Gelder.


Zuid-Afrika is niet het enige land waar in deze periode citrusvruchten vandaan komen. Ook Zuid-Amerika is een grote exporteur van citrus. Zuid-Afrika kent echter een groter volume en bovendien oogsten onze boeren in Zuid-Afrika op kleur en rijpheid. Dit wordt handmatig gedaan door de medewerkers, waarna een zorgvuldige selectie wordt gedaan. Vervolgens wordt het fruit verpakt en naar de haven van Durban, Port Elizabeth of Kaapstad vervoerd, waarna het op de boot wordt gezet naar Rotterdam. 

Hoewel de medewerkers het af en toe te verduren hebben als ze citroenen moeten plukken van de stekelige citroenbomen, wordt er alles aan gedaan om ze in goede omstandigheden een eerlijk loon te laten verdienen. Onze sinaasappels komen onder andere van fairtrade gecertificeerde boerderijen die medische begeleiding en kinderopvang aanbieden. Onze citrusvruchten uit Zuid-Afrika zijn dus niet alleen super van kwaliteit maar ook nog eens enorm maatschappelijk verantwoord. Met het bestellen van deze sinaasappels ondersteunt u dan ook de welvaart en welzijn van de boeren en werknemers in Zuid-Afrika. Daarnaast wordt er ook voorlichting gegeven over zaken als voorbehoedsmiddelen om de verspreiding van HIV tegen te gaan.

Als maatschappelijk betrokken bedrijf, is Van Gelder nauw betrokken bij deze ontwikkelingen en steunt het diverse boeren in Zuid-Afrika. Welvaart en welzijn in ontwikkelingslanden is iets waar Van Gelder graag zijn steentje aan bijdraagt. Dat wordt niet alleen gedaan met de citrusvruchten uit Zuid-Afrika maar ook met diverse andere producten. Zo wordt met het kopen van BIO ananassen de lokale bevolking in Ivoorkust gesteund door een collectief van aangesloten boeren die eerlijke prijzen krijgen voor hun producten zodat ze eerlijke lonen uit kunnen keren aan hun personeel. Samen werken we aan het verbeteren van de wereld. Niet alleen met topkwaliteit groenten en fruit bij onze klanten, maar ook door eerlijke deals en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Andere interessante blogs