Het verhaal achter.. Tommies

Deze keer spreken we met Jos van Mil, van Greenco.

Van Gelder staat dicht bij de bron. Daar zijn we trots op. We zijn ook trots op onze telers, die elke dag zorgen voor de aanvoer van de beste groente en fruit. Zij verstaan hun vak en hebben passie voor hun werk. Pure Passie, noemen we dat. In Pure Passie spreken we iedere keer met een andere teler. We praten over hun bedrijf, hun passie en ontwikkelingen in de markt. Deze keer spreken we met Jos van Mil van Greenco uit Honselersdijk (Westland), de maker van Tommies snoeptomaten.

Jos vertelt uitbundig over het feit dat hij met zijn Tommies in 2005 de markt heeft opengebroken. “De snoeptomaatjes waren onze doorbraak. Niet alleen de marketing, maar ook het product zelf is goed. Zo hebben we het hele jaar door dezelfde type tomaten. Deze worden in de zomer in Nederland gekweekt en in de winter in Spanje”. Daarnaast zegt Jos dat de Tommies opvallend en verrassend zijn. “De clown die op de verpakking staat is hét boegbeeld geworden van Tommies”.

Strenge eisen

Dat het bij Jos niet alleen maar om de grappige clown gaat wordt bij binnenkomst in de loods al meteen duidelijk. Zo mag niemand in het bedrijf in contact komen met producten waar pinda’s inzitten. “Mensen met een notenallergie kunnen het erg benauwd krijgen als er ook maar sporen van pinda’s op ons product zitten”.

In de enorme verpakkingsruimte staan diverse grote machines. Iedere verpakking met Tommies, van kleine zakjes tot emmertjes, wordt hier gevuld. “Op de verpakkingen drukken we een speciaal nummer. Hiermee kunnen we precies zien uit welke kas en van welke plant deze tomaat komt. Bovendien zien we wie welke tomaten geplukt heeft”.

Jos neemt de kwaliteit van zijn product erg serieus, wat blijkt uit de controleruimte. Een bewaarplaats op kamertemperatuur. Hier wordt van iedere partij één verpakking gedurende twee weken bewaard. Mocht er een klacht binnenkomen, dan wordt gelijk gezien of er met de hele partij iets mis is.

“De hele AGF-branche is nog teveel gericht op het product dat ze telen. En dat terwijl bij ons de consument uiteindelijk de belangrijkste is. Zij moeten er natuurlijk van genieten. Hoewel we voornamelijk aan supermarkten leveren, is ook de horeca voor ons belangrijk. Tommies zijn de ideale tomaten voor salades. Ze blijven stevig, ook als je ze halveert. Daarnaast is de kwaliteit het hele jaar door hetzelfde. En het staat gewoon heel mooi bij het groen van de sla”.

Jos, die het bedrijf samen met nog vijf anderen runt, zit niet stil. “Om het Westland onder de aandacht te brengen wordt Tour du Jour dit jaar hier in de buurt opgenomen. Ook is Gert Jacobs hier voor een promotiefilmpje langs geweest”.

Concurrentie

“Een paar jaar lang hadden we een goede concurrentiepositie. Maar nu denken steeds meer bedrijven: dat kunnen wij ook wel. En nu gaan er steeds meer snoeptomaatjes de supermarkt in. Dat is zonde, want Tommies staat voor kwaliteit”. Maar, ook daar heeft Jos een oplossing voor. Iedere week rijdt een groep studenten een rondje van 65 kilometer om van een aantal supermarkten de snoeptomaatjes te testen. Er wordt opgeschreven waar het product vandaan komt, hoeveel het kost en hoe het eruit ziet. Vervolgens wordt het product getest en beoordeeld. Jos legt de strategie uit: “Na driekwart jaar weet ik precies hoe de tomaatjes scoren. Deze scoren meestal minder dan onze Tommies. En dan ga ik naar de supermarkt en leg ik de bedrijfsleider uit dat als hij alleen Tommies koopt, hij een kwalitatief beter product heeft”.

Internationaal

Greenco levert al in grote delen van Europa. Zo zijn de producten onder andere terug te vinden in supermarkten in Duitsland, Finland en Engeland. “In Engeland liggen de tomaatjes sinds kort bij Whole Foods, een succesvolle Amerikaanse supermarktketen. Daar zijn we supertrots op!”.

De volgende stap van Greenco is uitbreiding naar de Verenigde Staten. “Transport naar de Verenigde Staten is gewoon te duur en totaal niet verantwoord om te doen. Daarom zijn we nu bezig met telers in Mexico. Het is een flinke uitdaging om in supermarkten aan de andere kant van de wereld te liggen, maar dat vind ik alleen maar leuk”.

Tomatoworld

Iets anders dat opvalt is de Tomatoworld, een ruimte die iets weg heeft van een museum. Overal zijn tomaten te zien. “We hebben een semiprofessionele keuken, waar ik af en toe kook met koks om te laten zien hoe veelzijdig Tommies zijn”, vertelt Jos over Tomatoworld. “Daarnaast hebben we een multifunctionele ruimte waar ik de ene keer vergader met een bedrijfsleider van een supermarkt en waar ik de andere keer een presentatie houd voor 100 scholieren”.

Achter Tomatoworld ligt een kas. Hier worden meer dan 85 verschillende soorten tomaten gekweekt. Sommige als test, andere om te laten zien wat er met tomaten mogelijk is. De klapper op de vuurpijl is een skybox die in de kas staat. “Welk bedrijf heeft dit nou?”, zegt Jos met een grote glimlach. Dit is een man met passie voor zijn vak. Pure Passie.

Bekijk ons assortiment Tommies tomaten


€ 1,98 Stuk

Vrijdag leverbaar

-
+
Stuk

Andere interessante blogs