Apen smullen van de groenten en fruit van Van Gelder

Sinds 1 december eten de apen van Stichting Apenheul van de verse groente en fruit van Van Gelder. De bijna 300 apen in Apenheul verdienen de beste leefomstandigheden: een ruim en natuurlijk ingericht verblijf, maar óók gezonde en duurzame voeding. Hiervoor hebben Stichting Apenheul en Van Gelder de handen ineengeslagen. Want evenals voor mensen, is ook voor apen gezond en goed eten enorm belangrijk.

Sterke vegetariërs

De gorilla is de sterkste en grootste aap in Apenheul. Om dat massieve lichaam van deze enorme apensoort goed te voeden, verwacht je wellicht kilo’s vlees en eiwitrijk voedsel. Het is dan ook verrassend dat gorilla’s op-en-top vegetariërs zijn. De dertien gorilla’s in Apenheul eten dagelijks zeker 40 kilo andijvie. En dan is alle andere groente die ze dagelijks krijgen nog niet eens meegerekend!

Geen bananen!

De apen in Apenheul moeten voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen om gezond te blijven. De 37 apensoorten die Apenheul rijk is, krijgen daarom elk een specifiek samengesteld menu voorgeschoteld. Je zou zeggen dat er dagelijks een grote lading bananen naar Apeldoorn gestuurd moet worden. Niets is minder waar, want bananen zijn niet bepaald gezond voor de apen. Ze worden snel dik van bananen en andere fruitsoorten, vanwege het hoge suikergehalte.

Heel veel groente

Het dieet dat de apen in Apenheul krijgen, wordt gebaseerd op de voedingsstoffen die apen in het wild binnenkrijgen. Het eten dat de apen in Apenheul krijgen, is op het gebied van voedingsstoffen vergelijkbaar met het eten van de apen in het wild. Dat is dan ook één van de redenen waarom de apen geen bananen eten. Bananen in het wild bevatten namelijk meer vezels en minder suikers dan bananen uit de supermarkt. De apen in Apenheul eten vooral veel groente. Andijvie is één van de meest gegeten groentesoorten onder de dieren in Apenheul. Daarna volgen wortelen, witlof, maar ook venkel, prei en tomaten.

Stichting Apenheul

Apenheul is een stichting die zich met hart en ziel inzet voor de apen en hun leefgebied in het wild. Het Apenheul Natuurbehoudfonds steunt projecten over de hele wereld om de apen en hun leefgebied te beschermen. Een deel van de opbrengst van Apenheul komt hieraan ten goede. De apen in Apenheul zijn een soort ‘ambassadeurs’ voor hun soortgenoten in het wild: door bezoekers in contact te brengen met de apen, hoopt Apenheul bewustwording voor dieren en natuurbehoud te creëren.

Loslopende hobby

Het ontstaan van Apenheul heeft te maken met een uit de hand gelopen hobby van de Rotterdamse fotograaf Wim Mager. Het begon met een stel dwergaapjes dat hij bij de plaatselijke dierenwinkel kocht in de jaren zestig (toen kon dat nog). Het paar kreeg jongen en Wim besloot zijn baan op te geven om later in 1971 Apenheul op te richten: een park waar apen los konden lopen in een natuurlijke omgeving. Al snel groeide het park uit tot het bekende en gewaardeerde apenpark in Apeldoorn.

Apenheul gaat voor groen

Stichting Apenheul is dichtbij en ver weg bewust bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Dit is dan ook één van de redenen dat Apenheul in Van Gelder een geschikte partner ziet. Apenheul beschikt over het gouden Green Key certificaat, een certificaat voor duurzame organisaties in de vrijetijdssector. Deze waardering behalen ze onder andere door het stellen van de hoogste kwaliteits- en duurzaamheidseisen te stellen aan leveranciers, gasten aan te zetten tot nadenken over duurzaamheid en maatregelen als regenwater voor de toiletten, zonnepanelen op de dienstparkeerplaats, vloerbedekking van gerecyclede autobanden en zoveel mogelijk gebruik van biologische, fairtrade en diervriendelijke horeca-producten. Ook kweekt Apenheul zelf wilgentakken in natuurgebied het Weteringse Broek. Bijna 3000 wilgenstammen groeien daar uit tot lage knotwilgen, waarvan de takjes en bladeren gebruikt worden als lekkere en gezonde snack voor de apen. Voornamelijk gorilla’s zijn dol op de wilgentakjes. En wij zijn dol op deze duurzame initiatieven.

Video Apenheul

Bekijk nu ook de video van ons bezoek aan Stichting Apenheul!

Andere interessante blogs