Het hele jaar herfst bij Mart & Ingrid Veeke

Bij Mart & Ingrid Veeke is het het hele jaar herfst. Het familiebedrijf doet er namelijk alles aan om de beste omstandigheden voor champignons te creëren. “Om de beste kwaliteit champignons te kunnen produceren, bootsen we liefst 156 keer per jaar de herfst na”, vertelt Ingrid Veeke. Alles voor een optimale opbrengst.

Het familiebedrijf Veeke teelt al sinds 1963 champignons. Vandaag de dag werkt zelfs de derde generatie Veeke al op de werkvloer. Het is ook niet alleen bij champignons gebleven, ook shii take, oesterzwammen en portebello’s worden bij Veeke geteeld. Waar Henk en Bets Veeke begonnen met een cel van 180m², teelt Veeke nu in veertien cellen met een kweekoppervlakte van 500m² per cel.

Sinds 1990 staan Mart en Ingrid aan het roer. De focus ligt bij hun op kwaliteit. Want bij het telen van champignons komt nog wel wat kijken. Zo moet de temperatuur, luchtvochtigheid en ventilering goed zijn. In iedere cel kunnen deze factoren apart geregeld worden, waarbij de temperatuur oploopt tot 70 graden Celsius. “De voedingsbodem komt binnen als een combinatie van mest en schimmel”, legt Veeke uit. “Vervolgens voeren we de temperatuur op, waardoor we de schimmel irriteren. Daar groeit uiteindelijk een witte champignon uit. We doen dit zodat alle bacteriën doodgaan. Dan kunnen we weer opnieuw beginnen en beperken we ziektes zoveel mogelijk.”

Video