Auteur: Robin Jun 15, 2017

Museumstukken van topchefs op het bord in het Mauritshuis

Tijdens de laatste week van de tentoonstelling Slow Food -van maandag 19 juni tot en met vrijdag 23 juni- serveren bekende chef-koks als Bobby Rust van Tante Kee, Jermain de Rozario van restaurant De Rozario en Bryce Steba van PESCA een driegangen lunchmenu aan enkele selecte gezelschappen in de kas op het Voorplein van museum het Mauritshuis.

Dit onder de naam ‘Museumstukken op je bord, lunchen in de Gouden Eeuw’. De chef-koks laten zich inspireren door de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens in de tentoonstelling en brengen de verfijnde etenswaren op de schilderijen op verbluffende wijze tot leven. Eén deelnemende chef-kok is niet nog bekend gemaakt, dit is de mystery chef op dinsdag. Wie dit is wordt later bekend gemaakt.

Vorm van de kunst

Schilder en chef-kok, beide beroepen zijn een vorm van kunst is de mening van Anton van Gelder, commercieel directeur Van Gelder groente en fruit, het bedrijf dat het event mede mogelijk maakt. ‘Samen met het Mauritshuis laten wij zien en proeven hoe er begin zeventiende eeuw door de welgestelden werd gegeten’, aldus Van Gelder. Een situatie op het schilderij, een groente- of fruitstuk op het doek of een ontmoeting met de tentoonstelling moet tot voldoende inspiratie komen om een 3-gangen lunchmenu samen te stellen.

 

De lunchlocatie is op steenworp afstand van het Torentje en het Binnenhof. ‘Op deze unieke locatie in Den Haag maken wij Nederland opnieuw trots op onze eetcultuur’, is de ambitie van het groente en fruitbedrijf. Van Gelder vindt dat Nederland nu net zo trots mag zijn op de groente- en fruit sector als dat we in de zeventiende eeuw waren op het glaswerk en tafellakens.


Niven Kunz

Nederlands beste groentechef en ambassadeur van Van Gelder, Niven Kunz komt ook langs. Hij zal samen met Emilie Gordenker (directeur Mauritshuis) en Anton van Gelder (directeur Van Gelder) het bordes van het Mauritshuis betreden en vertellen over groente en fruit in de Gouden Eeuw en anno nu.

 

Over maaltijdstillevens

Het maaltijdstilleven, een type stilleven met bereid eten op een tafel zonder afgebeelde figuren, ontstond rond 1600 met schilders in Antwerpen als Clara Peeters en Osias Beert. Kunstenaars uit Haarlem zoals Floris van Dijck en Nicolaes Gillis volgden al snel. Maaltijdstillevens van rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren destijds een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de uitgestalde zaken. De tentoonstelling in het Mauritshuis museum laat schilderijen zien uit de beginperiode van dit genre: de jaren 1600 – 1640.

Mauritshuis

Het Mauritshuis toont Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument.

Andere interessante blogs