Alle fruitbomen in bloesem en de terrassen weer open

De AGF-verkoop richting de horeca verloopt volgens Gerrit van Gelder van Van Gelder groente & fruit momenteel erg goed. "We verwachten heel veel van deze week. Waar je met Kerst ziet dat er echt vraag is naar specifieke producten, zie je met Pasen een veel bredere vraag. De ene wil asperges, de ander kiest voor een kasbloemkooltje. Al zijn de klassiekers zoals Hollandse asperges, aardbeien en voorjaarsgroenten ook dit jaar weer de hardlopers."

"De grootste uitdaging is momenteel de beschikbaarheid. Dat zien we momenteel onder meer met de Marokkaanse tomaten, waarvoor een exportlimiet geldt. Met komkommers zijn we net overgeschakeld op Hollands product. De beschikbaarheid van paprika's is nu iets ruimer. Ook het zachtfruit komt een beetje los en gaat weer leven in de markt. Maar al met al is het wel elke dag een uitdaging om alle volumes bij elkaar te krijgen en uit te leveren. Doordat we goed samen werken met onze klanten en ze de bestellingen op tijd doorgeven lijken we, dankzij de enorme inzet van onze medewerkers, te slagen voor deze uitdaging."

"Verder zien we de vraag naar plantaardige producten enorm toenemen. Als AGF-sector kunnen we perfect meeliften op de vegan trend", is de stellige overtuiging van Gerrit. "Wij bieden inmiddels een mooi assortiment plantaardige producten aan. Dat is nu met Pasen wellicht iets minder een item, maar deze ontwikkeling gaat momenteel wel heel snel."

Waar met de kerstdagen sommige restaurants onder meer door personeelsgebrek besloten om de zaak met de feestdagen dicht te houden of met minder capaciteit te draaien, is daar volgens Gerrit met Pasen geen sprake van. "Iedereen is open en wil knallen met de feestdagen."

Ook de indoorteelt van sla en kruiden heeft Van Gelder weer in het assortiment. "Vorig jaar moesten we hier tijdelijk mee stoppen vanwege de stijgende energieprijzen, maar inmiddels zijn we weer volledig opgestart. Ik geloof nog altijd in vertical farming en zie ook voor de Nederlandse markt de nodige kansen. Gisteren was ons indoorassortiment bijvoorbeeld al volledig uitverkocht."