Historie

Ontdek de rijke historie van ons oer-Hollandse familiebedrijf: “Van het telen van spruiten naar toonaangevende en hypermoderne AGF-leverancier met landelijke dekking en ruim 350 gepassioneerde medewerkers”. 

Voor 1950

Begin jaren vijftig begon het allemaal. Leen van Gelder en zijn vrouw M. van Gelder-Schumacher keerden na een kortstondig avontuur als emigranten terug uit Canada. De Hollandse klei had blijkbaar een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Naast zijn werk bij een lokale tuinder, begon Leen in de avond op zijn eigen landje spruiten te verbouwen. De spruiten floreerden en het werd tijd voor een volgende stap. 

1953

Zelfstandig tuinder

‘Hard werken is prima, maar dan wel voor mezelf’. Zoiets moet Leen hebben gedacht toen hij in 1953 begon als zelfstandig tuinder. En vertel een tuinder niets over groeien, hij en zijn vrouw kregen vijf prachtzoons. Allemaal werkten ze, na en voor schooltijd, mee in de zaak. 

1972

Groentewinkel Rotterdamse Pijnackerstraat

De groothandel stond als een huis. Tijd voor iets extra’s. Leen senior nam een groentewinkel over en vestigde zich in de Rotterdamse Pijnackerstraat. Zoon Wim stond aan het roer en de winkel deed het zo goed als de spruiten. Zoon Gerrit, die al sinds zijn veertiende meehielp in het bedrijf, werd een vaste kracht. 

1975

Tweede winkel in de Pieter de Hoochstraat in Ridderkerk

Er werd een tweede winkel overgenomen aan de Pieter de Hoochstraat in Ridderkerk. Gerrit werd bedrijfsleider met, om te starten, één winkelmeisje. Een bekend verhaal ondertussen, maar de winkel liep als een tierelier en broer Jan kwam er hetzelfde jaar al bij. Deze vestiging bleek een gouden greep aangezien de gemeente Ridderkerk het plaatselijke winkelcentrum ontwikkelde rond de groentezaak! 

1985

Kiosk in het centrum van Ridderkerk

Passend bij de jaren 80, was de volgende uitbreiding een kiosk in het centrum van Ridderkerk. Al snel te klein, meer dan de helft van de spullen werd buiten de winkel uitgestald. 

1991

De Versmarkt werd geboren

Tijd voor vernieuwing en voor het centrum van Ridderkerk werden prachtige plannen ontwikkeld. In deze modernisatieslag was geen plek meer voor de kiosk. Ook voor L. Van Gelder tijd voor wéér iets nieuws, het idee voor een echte versmarkt werd geboren. Allerlei verswinkeliers uit het centrum werden benaderd en als groentespecialist ging L. Van Gelder om tafel zitten met andere detaillisten. De Versmarkt werd geboren. 

1992

Productiebedrijf en groothandel

Nog meer nieuwe ideeën, de eerste start werd gemaakt met het productiebedrijf en de groothandel. Het pand aan de Koopliedenweg in Barendrecht functioneerde als tussenopslag, productiebedrijf en verzorgde de inkoopfunctie voor de winkels en de zakelijke klanten. 

2002

Modern productiebedrijf Veren Ambacht

Alweer groeide alles als kool: het pand aan de Koopliedenweg werd te klein. Op het nieuwe bedrijfsterrein Veren Ambacht ontwikkelde L. Van Gelder een modern productiebedrijf met tien bedrijfsunits, bestemd voor verhuur. Het productiebedrijf zelf werd door Van Gelder gebruikt. In 2002 gingen de deuren open. Er was, met het oog op de toekomst, veel geïnvesteerd in moderne productiemethoden en leveranties naar horeca en de institutionele markt. 

2008

Logistiek centrum

In het verleden behaalde resultaten bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, toch werd er snel extra grond gekocht naast het pand aan Handelsweg 70. Niet voor niets, op die 3.500 m2 grond is in 2008 een gloednieuw logistiek centrum ontwikkeld. De panden zijn met elkaar verbonden. Nummer 70 is het productiebedrijf, nummer 60 het logistieke bedrijf. Met maar liefst negen docks voor inkomende en uitgaande goederen. 

2011

Overnames zorgen voor landelijke dekkingen

Met de overname van Verhaaren Tilburg en Venlo én een meerderheidsbelang in Stavasius uit Groningen zorgt Van Gelder voor landelijke dekking. Geconcentreerd tot twee vestigingen in Ridderkerk en Groningen én een sterke positie is het bedrijf klaar om verder te groeien naar wat de toekomst kan bieden.

2016

Nieuwbouwplannen

Onder leiding van de zoons van Leen van Gelder is Van Gelder gegroeid als kool en de groei blijft zich doorzetten. Om alle activiteiten goed te kunnen blijven uitoefenen worden er plannen ontwikkeld om te verhuizen naar een nieuwe locatie. Het nieuwbouwpand moet de entree van het kersverse bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard gaan vormen, het meest duurzame bedrijventerrein van Europa. De cirkel is hiermee rond omdat het nieuwe bedrijfspand op dezelfde locatie wordt gebouwd als Leen van Gelder sr. zijn spruiten verbouwde.

2017

Slaan eerste paal

Door de directie (Leen, Gerrit, Jan en Anton van Gelder) en burgemeesters van Ridderkerk (Anny Attema) en Barendrecht (Jan van Belzen) werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op 9 oktober 2017 de eerste paal van het hypermoderne nieuwe pand geslagen. Dankzij de aftermovie is het mogelijk om nog eens te genieten van deze heugelijke gebeurtenis.

2018

Van Gelder bouwt

Van Gelder heeft grote ambities met het nieuwe pand. Naast twee grote halen voor het verpakken, bewerken, bewaren en transporteren van groenten en fruit wordt eraan de voorkant een heus Experience Center gerealiseerd. Om alle stakeholders bij het proces en plannen te betrekken wordt de gehele bouw in beeld gebracht via de online serie Van Gelder bouwt.

2019

Eerste levering vanuit gemechaniseerd magazijn

Van Gelder heeft de handen ineen geslagen met Vanderlande om het magazijn volledig te mechaniseren. Een unieke oplossing binnen de foodservice. Met meer dan 2 kilometer aan transportbanden, 92 shuttles en robots kan Van Gelder de hoogste omloopsnelheid in de markt garanderen. Na vele maanden van testen worden in 2019 de eerste klanten vanuit het nieuwe magazijn geleverd.

2020

Van Gelder wint Shopping Award in de categorie B2B

Van Gelder groente & fruit heeft de felbegeerde prijs voor ‘beste B2B webshop van Nederland’ gewonnen. Het bedrijf uit Ridderkerk is uit de laatste drie genomineerde bedrijven verkozen tot winnaar in de categorie B2B. De award werd tijdens een besloten uitreiking in Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee in ontvangst genomen door bedrijfsmanager Demis van Kouwen.