Kanzi®

Gala x Braeburn

Wist je dat?

  • De Kanzi® is de op een na meest verkochte appel ter wereld
  • 'Kanzi' betekend 'verborgen schat' in het Swahili
  • Kanzi® appels worden in 13 verschillende landen geteeld, waaronder Nederland

Geschiedenis

In 1992 werd er aan de Koninklijke Universiteit in Leuven, België een nieuwe appelsoort ontdekt. Deze nieuwe appel was een kruising van de Gala en de Braeburn appel. Deze appel had een zoete en frisse smaak, met een stevige structuur en een prachtige rood gele schil. Vanwege deze combinatie van heerlijke smaak, stevige structuur een mooie schil kreeg deze appel de in het Swahili de naam 'verborgen schat'. In het Swahili heet dit 'Kanzi' en zo was de Kanzi® appel geboren. Pas na 10 jaar testen en verfijnen werd in 2004 de eerste oogst binnen gehaald die klaar was voor de verkoop. En in 2005 was het zover, de eerste Kanzi® appel werd verkocht in de supermarkt! Inmiddels is het merk Kanzi® zo groot geworden dat ze de op een na meest verkochte appel ter wereld zijn.

Appels bij Van Gelder

Van Gelder heeft veel verschillende appels. We hebben niet alleen verschillende appelsoorten zoals Elstar, Jonagold en Kanzi, maar ook verschillende verwerkte appels! Bij Van Gelder zijn hele appels te koop, maar ook geschilde appels, in blokjes gehakte appels, appelschijfjes en gedroogde appel verkrijgbaar.

Schoolopdracht

Wat betekend 'Kanzi' in het Swahili?

A). Verborgen schat

B). Prachtige appel

C). Smakelijk fruit

Onze boomgaard

Deze appel groeit in de boomgaard van Van Gelder. In deze boomgaard groeien 22 verschillende soorten appels, peren en pruimen! Het fruit uit de boomgaard wordt het najaar geoogst door kinderen uit de omgeving, die er een lekkere smoothie van kunnen maken in het Experience Center. Het overgebleven fruit wordt na het oogsten verkocht of verwerkt in het proefcentrum van het Experience Center. Nieuwsgierig geworden? Kom vooral een keer langs!