Elshof

Mutant Elstar

Wist je dat?

  • De Elshof is een biologische, Nederlandse appel.
  • Dit is een erg sterke appel. De Elshof kan erg goed tegen ziektes.
  • Deze appelsoort stamt af van de Elstar appels

Geschiedenis

De Elshof is een natuurlijke mutant van de Elstar, hierdoor wordt deze appel ook wel de 'Elstar Elshof' genoemd. Het verhaal van de Elstar begint rond 1948 in Elst, Gelderland. Op het Instituut Verdelingstechniek in Elst werden kruiszaaiingen gehouden. Een van de resultaten was een kruising van de Ingrid Marie en de Golden Delicious. De appel had een heerlijke smaak maar de boom gaf te weinig vruchten, de Elstar kon zo niet verkocht worden. Het idee was om de appelboom op een andere stam te zetten. De man die dit voor elkaar kreeg was Arie Schaap. Het proces duurden jaren en ondertussen overleed Arie, maar toen de appel eindelijk doorbrak werd de appel naar Arie vernoemd: Elstar (Elst + Arie). Jaren later, in 1983, werd er een van de Elstar mutaties ontdekt door Frans Elshof. Deze mutatie staat nu bekend als de Elstar Elshof en is de bekendste mutatie van de Elstar. 

Appels bij Van Gelder

Van Gelder heeft veel verschillende appels. We hebben niet alleen verschillende appelsoorten zoals Elstar, Jonagold en Kanzi, maar ook verschillende verwerkte appels! Bij Van Gelder zijn hele appels te koop, maar ook geschilde appels, in blokjes gehakte appels, appelschijfjes en gedroogde appel verkrijgbaar.

Schoolopdracht

Waar komt de naam 'Elstar' vandaan?

A). Fruitteelcentrum Star van Elst

B). Dat is niet bekend

C). Een combinatie van Elst en Arie

Onze boomgaard

Deze appel groeit in de boomgaard van Van Gelder. In deze boomgaard groeien 22 verschillende soorten appels, peren en pruimen! Het fruit uit de boomgaard wordt het najaar geoogst door kinderen uit de omgeving, die er een lekkere smoothie van kunnen maken in het Experience Center. Het overgebleven fruit wordt na het oogsten verkocht of verwerkt in het proefcentrum van het Experience Center. Nieuwsgierig geworden? Kom vooral een keer langs!