Auteur: Robin Mar 21, 2022

Van Gelder en PlantLab breiden indoor teelt uit naar 3.500 kilo per week en zetten zo vol in op duurzame, lang houdbare en smaakvollere producten

Van Gelder groente & fruit zet de volgende stap op het gebied van indoor teelt. In samenwerking met verticale teelt specialist PlantLab wordt de productie flink uitgebreid. Op de productielocatie van PlantLab in Amsterdam is flink geïnvesteerd in nieuwe Plant Productie Units (PPU’s) waardoor op een oppervlakte van 2.600 m2 het indoor assortiment van Van Gelder geteeld kan worden. Algemeen directeur Gerrit van Gelder verteld: “dankzij deze uitbreiding kunnen we de productie opschroeven naar 3.500 kilo per week.”

Exclusief bij Van Gelder

In 2019 introduceerde Van Gelder en PlantLab de indoor teelt lijn, Gerrit vertelt: “de introductie verliep boven verwachting goed. We ontvingen veel positieve reacties en ook de afzet steeg met de week.” De coronacrisis gooide, net als voor zoveel in de sector, tijdelijk roet in het eten. Maar nu alle maatregelen achter ons liggen kan de volgende stap in de uitrol worden gezet door de productiecapaciteit verder uit te breiden. Gerrit vertelt: “de indoor producten zijn exclusief bij Van Gelder te verkrijgen. Als Van Gelder streven we ernaar Nederland gezonder en duurzamer te laten eten, dit doen we bijvoorbeeld door producten te leveren met méér smaak en hogere voedingswaarden. De indoor producten voldoen aan alle punten van deze visie, vandaar dat we hier volop in investeren.”

Voordelen

Indoor producten hebben een aantal voordelen ten opzichten van de alternatieven. Zo wordt het altijd lokaal geteeld. “Er is geen moment in het jaar dat we naar het buitenland uit hoeven te wijken” verteld de algemeen directeur. “Het hele jaar worden de producten lokaal in Nederland geteeld. De producten die deze ochtend worden geoogst kunnen vanavond op het bord liggen van de gast.” Maar er zijn meer voordelen, doordat er geteeld wordt in een afgesloten omgeving zijn er geen pesticiden nodig en is het product 100% schoon. Ook qua duurzaamheid scoort het product goed. Ten opzichten van een kilo sla van de koude grond is er 249 liter minder water nodig terwijl de opbrengst per m2 ruim 25 keer zo hoog ligt. “Daarnaast horen we van onze afnemers dat ze de smaak en kwaliteit zo waarderen” vervolgt Gerrit. “Ook het feit dat het product langer houdbaar is kan op veel enthousiasme rekenen in de keuken.”

Introductie op AGF Kennis(sen)dag

Dinsdag 22 maart 2022 vindt de AGF Kennis(sen)dag plaats bij Van Gelder. Gerrit verteld: “de bezoekers van dit evenement zien straks als ze opzij kijken letterlijk het paarse licht en de planten uit de indoor teelt staan. Dit is dan ook een mooie gelegenheid om deze nieuwe mijlpijl te vieren.” Alle bezoekers van het evenement zullen een gratis zak indoor sla meekrijgen. “Wij zijn overtuigd van het product en geloven dat hier de toekomst ligt maar snappen ook dat een hoop mooie worden zijn” lacht Van Gelder “daarom laten we de voordelen graag door iedereen zelf ervaren.”