Auteur: Robin May 25, 2017

Tomaten special!

Het Hollandse seizoen van tomaten is in volle gang en het aanbod is enorm divers. Maar welke soorten tomaten zijn er op dit moment te verkrijgen? En wat zijn de onderscheidende kenmerken van deze tomaten? Dat lees je hier allemaal!

Eclips tomaten

Dit zijn tomaten die aan de kant van de zon paars kleuren. De paarsgele tomaten zijn erg goed van smaak en een echte eye-catcher voor in de horeca. Echter is het ook een tomaat waar groenten specialisten zich mee kunnen onderscheiden.

Trostomaten

Trostomaten zijn tomaten die helemaal aan de plant rijpen en met tak en al geplukt worden. Dat maakt trostomaten niet alleen mooier, maar ook aromatischer. Trostomaten zijn lekker fris en sappig, en bovendien erg gezond.

Ananas tomaten

Bijzondere vleestomaten die van binnenuit kleuren. De overwegend gele tomaat heeft een bijzondere rode gloed en is daardoor een ware kleurenpracht. De tomaat heeft zeer vlezig en zoet vruchtvlees en bevat veel sap.

Coeur de Boeuf tomaten

Het rijpingsproces van Coeur de Boeuf tomaten begint van binnen naar buiten. De tomaat is hierdoor al rijp en smaakvol ook al oogt hij nog wat groen. Deze tomaten bevatten ook veel voedingswaarden.

Marmande tomaten

Door het hoge suikergehalte zijn dit erg smakelijk tomaten, smakelijker dan normale rode tomaten. Het is een ras van vleestomaten. Er is ook een mini variant van Marmande tomaten te verkrijgen.

Marinda tomaten

Marinda tomaten zijn kleine, platte tomaten met een opvallende, geribbelde huid. Marinda tomaten worden halfrijp geoogst en kunnen nog een enigszins groen zijn. Marinda tomaten staan bekend om hun heerlijke aroma.

Raf tomaten

Raf tomaten rijpen van binnen naar buiten en worden groen gegeten. De tomaat erg geliefd vanwege de specifieke smaak en de kleine zaadjes.

Vleestomaten bruin

Deze bruine tomaten zijn lekker zoet en sappig. Het vruchtvlees is erg stevig.

Citroen tomaten

De citroen tomaat is een soort pruimtomaat met een gele kleur. De tomaat heeft een frisse, citroenachtige smaak en relatief droog vruchtvlees. Citroen tomaat kan rijp een goudgele kleur krijgen en is rauw het lekkerste.

Cocktail tomaatjes

Cocktail tomaten zijn ideaal om te gebruiken als snacktomaatjes. Ze zijn zoet, aromatisch en hebben een handige, ronde vorm van slechts enkele centimeters. Cocktail tomaatjes zijn een gezonde snack voor tussendoor.

San Mazzo tomaten

San Mazzo tomaatjes hebben een langwerpige vorm. Ze zijn vlezig en sappig met een dunne schil. De tomaten bevatten geen pitjes en hebben een volle smaak. De tomaat rijpt van binnen naar buiten en kan hierdoor, ondanks dat ze rijp zijn, nog wat groen ogen. San Mazzo tomaten zijn ook in het klein te verkrijgen.

Tomatillo

De Tomatillo lijkt op een onrijpe tomaat, want ze worden gebruikt als ze groen zijn. De vrucht is bedekt met een lampionvormig dun schilletje. Het vruchtvlees van de Tomatillo is vol met kleine zaadjes en heeft een zoetzure smaak.

Tijgertomaten

De tijgertomaten vallen al snel op door hun opvallende strepenpatroon. De tomaten zijn erg sappig en hebben een erg kenmerkende smaak: een perfecte mix van zoet en zuur.

Tomberry tomaatjes

Dit zijn de kleinste tomaatjes van de wereld, maar ondanks hun kleine formaat zorgen deze rode en gele tomaatjes voor een ware smaakexplosie.

Cherry tomaatjes

Cherry tomaatjes zijn klein van formaat en hierdoor erg lekker als gezonde snack. Het zijn over het algemeen frisse en zoete tomaatjes die te verkrijgen zijn in verschillende kleuren: oranje, bruin, roze, tijger, groen, rood, zwart en paars. Er bestaan zelfs nog mini varianten in de kleuren geel, rood, oranje en wit.

Mini trospruimtomaat Romantic

De mini trospruimtomaten Romantic zijn kleine trostomaatjes met een heerlijke, aromatische smaak. De mini trospruimtomaatjes van Romantic hebben een mooie, dieprode kleur.

Cherry pruimtomaat wit

Door de witte kleur vallen deze tomaatjes onder de bijzondere cherry tomaten. Ze hebben een stugge schil en een niet uitgesproken smaak.

Inca mix

De Inca mix bestaat uit allerlei verschillende tomaten die we hierboven benoemd hebben. Dit varieert van kleine tot aan grote en van gele tot aan rode tomaten.

Teardrops

Dit zijn kleine tomaatjes met een langwerpige punt. Te verkrijgen in het geel, rood, oranje en wit.

Luxe Cherrymix

Deze heerlijke mix bestaat afhankelijk van het seizoen uit de volgende tomaatjes: cherry rood, cherry geel, mini pruim rood, mini pruim oranje, cherry bruin, teardrop oranje, cherry groen, mini pruim geel, cherry lichtgeel en langwerpige pruim rood.

Andere interessante blogs