Auteur: Arie Aug 9, 2018

Taugé, wat kun je er allemaal mee?

Taugé heeft zoveel meer mogelijkheden dan dat er bij het brede publiek bekend is. Deze verrassende groente hoeft echt niet alleen in Aziatische gerechten gebruikt te worden. De witte kiemgroente, die ook wel sojascheut genoemd wordt, is veel breder inzetbaar. De neutrale smaak past eigenlijk in alle keukens. Evers Specials, onze teler en toeleverancier van taugé, weet wel raad met de spruitgroente.

Een van de voordelen van taugé is dat je het zowel rauw als gegaard kan eten. Even wassen in een vergiet bijvoorbeeld en je kunt het als garnering opdienen. Bijvoorbeeld op een lekker broodje, zoals in de onderstaande foto. Het is dus snel te gebruiken, wat handig is in een drukke keuken met hoge werkdruk. Totaal niet tijdrovend en wel supervers en superlekker.

Zo op een broodje hadden wij taugé nog niet bedacht, maar het klinkt ons smakelijk in de oren. Evenals het gebruik in een frisse salade. De ontkiemde spruit van de mungboon is dan heerlijk knapperig en zorgt voor een lekkere bite in het gerecht. Daarnaast brengt het ook kleur in de salade.

Die knapperigheid van de taugé kan overigens in veel gerechten een belangrijke rol spelen. Zo raadt Evers Specials ook het gebruik van taugé in soep aan. De iets natuurlijke smaak en knapperige bite geven een heerlijk effect.

De volgende toepassing die Evers Specials ons aanraadde, hebben we tot het laatst bewaard. Het is namelijk de meeste bijzondere. Intussen hebben we sinds kort diverse soorten groentespaghetti in ons assortiment. Maar taugé kun je ook prima als pastavervanger gebruiken. Giet de vers gemaakte pastasaus over een berg taugé, ofwel taughetti, en je hebt een heerlijk en gezond gerecht. Het is lichter verteerbaar en voedzamer dan gewone spaghetti bijvoorbeeld. Daarnaast geeft het unieke smaakaroma van de taugé een bijzonder effect.

Over Evers Specials

Evers Specials is Europa’s grootste producent en leverancier van taugé en andere kiemgroenten. De klantenkring van het Nijmeegse bedrijf bevindt zich in grote delen van Europa. Doordat Evers Specials zeven dagen per week oogst en logistiek in eigen regie heeft, wordt versheid constant gegarandeerd. Het product is niet seizoensgebonden en wordt jaarrond vers afgeleverd. MVO staat hoog in het vaandel. Onbruikbare delen als wortelpunten, gebroken taugé en bonenschilletjes worden uit de productiestroom verwijderd en door de boeren in de omgeving gebruikt als veevoer. Daarnaast wordt duurzame energie opgewekt uit organisch restmateriaal en zonnecollectoren.