Leerbroek: parel voor de fruithousiast

Op de grens van de provincies Zuid-Holland en Gelderland, in de driehoek die de A2, A15 en A27 vormen, ligt Leerbroek. Met nauwelijks 1600 inwoners is het niet bepaald een metropool in de regio. Maar voor een fruithousiast is Leerbroek the place to be; een pareltje in de regio. Welkom bij de roots van onze appels en peren!

Eind maart merk je het. Heel geleidelijk, bijna ongemerkt trekt de deken van Koning Winter zich terug. De natuur ontwaakt uit een diepe slaap. Aan takken verschijnen kleine knopjes, die uitgroeien tot prachtige bloesem. Uit die bloesem komen appels en peren die zich onderscheiden door hun kleur en smaak. Welkom op het fruitteeltbedrijf van de familie De Jong.

Mede-eigenaar Dirk de Jong omschrijft zijn appel- en perenteelt zelf het liefst als ‘lekker traditioneel’. Het komt er op neer dat alleen de ouderwetse rassen geteeld worden, zoals de overbekende Jonagold appel en Conference peer. Maar ook de tegenwoordig minder bekende rassen als de grauwgroene Beurré Hardy (een peer) en zachtzure Golden Delicious maken hier hun reis van knop tot vrucht. En dat gebeurt met veel liefde en passie. Dus precies genoeg voeding om tot een mooie vrucht te komen; niet over gedoseerd om de opbrengst zo hoog mogelijk te krijgen. Dat zie je terug in de vorm van de vruchten, in de mooi rode blos op de schil. Je proeft het zodra je je tanden in de knapperige appels en sappige peren zet.

De appels en peren van De Jong worden na de pluk gewassen en aansluitend gesorteerd. Het inpakken in kisten wordt met de hand gedaan: een stukje optische controle, maar ook ter voorkoming van butsen. In koelcellen worden ze tot rust gebracht en op die manier op een natuurlijke manier geconserveerd. Zo kunt u het hele jaar genieten van oer-Hollands fruit uit één van de mooiste streken van Nederland.

Andere interessante blogs