Go vegan! Kleur en variatie met groenten

Vegan is een trend die ook in de horeca steeds meer vaste voet aan de grond krijgt. Niet gek want het aantal veganisten in Nederland ligt al ruim boven de 100.000. En nog eens veel meer mensen willen goed en gezond eten. Zeker in de steden, kunnen restaurants al niet om vegetarische gerechten heen en is er zelfs een opkomst van veganistische restaurants gaande. Dat de vraag naar gezond en goed eten groter is, merken niet alleen de chiquere restaurants. Zelfs fastfoodketens gaan er intussen volop in mee.

Nog niet zo lang geleden was de poké bowl de trend van het moment. Een rage die ervoor zorgde dat nogal wat poké bowl afhaal- en bezorgrestaurants het daglicht zagen, en het gerecht op vele menukaarten opdook. Een trend die het vuurtje deed aanwakkeren om op basis van felle kleuren en diverse verse groenten, mooie gerechtjes te maken. Want de vraag naar mooie bordjes vol felle kleuren en verse ingrediënten, is nog nooit zo groot geweest.

Al snel schoten de variaties als paddenstoelen uit de grond, waarmee ook weer nieuwe trends ontstonden. Want zo’n mooie, kleurrijke en gezonde bowl vol fantastische groenten én vlees of rauwe vis, is ook goed te maken zonder vlees of vis. Vooral vanuit Amerika zie je nu dan ook een opkomst van de zogenaamde vegan bowls, of ook wel veggie bowls of buddha bowls genoemd. Dit zijn kleurrijke bowls vol schitterende groenten, mooi opgemaakt in een schaal met vaak een basis van rijst, quinoa, bulgur of couscous. Of iets anders, er valt eigenlijk eindeloos mee te variëren.

Niet alleen met de rijstsoorten valt te variëren, vooral met groenten zijn eindeloos veel combinaties te bedenken. De ruime keuze uit intense en felle kleuren van verschillende soorten groenten maakt dat het omtoveren van een gerecht tot een kleurenfestijn geen grote uitdaging is. Daarnaast kun je met één van de vele witte groentesoorten eenvoudig neutraliseren. Het is net schilderen, maar dan op een bord of in een schaal.

Bedenk zelf de lekkerste en meest verrassende combinaties als toppings van een vegan bowl en strooi over het geheel nog wat sesam, nootjes of andere strooisels. Maak af met een lekkere dressing en je hebt een super gezonde, schitterend mooie bowl. Een bowl die past bij de trends van vandaag, op-en-top veggie en healthy is, die er bovendien schitterend uitziet en een echte margepakker is door het ontbreken van vlees of vis.

Dat is zo leuk aan deze veggie tijd waarin we leven. Waarin groenten en gezond eten weer helemaal het gesprek van de dag zijn, en iedereen kijkt naar het bord mooi opmaken vol spraakmakende kleuren van verschillende lekkere groenten. Het groeiende maatschappelijke bewustzijn en de toename van het aantal vegetariërs en veganisten heeft invloed op iedere menukaart. Het gaat niet meer (alleen) om het stukje vlees of vis wat op het bord ligt, groenten spelen ook een steeds prominentere rol. Soms zelfs een hoofdrol. De kleuren, de geuren, de smaken. Groenten maakt eindeloos variëren mogelijk. Lekker, gezond en beter betaalbaar. Wij zijn klaar voor groenten in de hoofdrol. U ook?

Drie kleurrijke vegetarische recepten

Om snel en eenvoudig een aantal kleurrijke en smaakvolle vegetarische gerechten op tafel te kunnen zetten heeft onze productontwikkelaar een aantal kleurrijke recepten uitgewerkt. Allemaal erg makkelijk te bereiden met onder andere onze sous-vide gegaarde groenten, groenten carpaccio en groentenpurees uit ons convenience assortiment.

1. Paarse & witte wintergroenten

Een mooi en kleurrijk gerecht met voornamelijk winterse groenten: bramen, truffelaardappel chips, enoki paddenstoelen, Shiso purple, ijspegels, paarse bospeen, sous-vide gegaarde knolselderij, sous-vide gegaarde meiraap, sous-vide gegaarde pastinaak, paarse winterpeen puree, witte radijs, pastinaak puree en gekookte zwarte linzen.


2. Bieten carpaccio & tomaten

Snel een kleurrijk en smaakvol voorgerecht op tafel zetten? Dat kan met onze groenten carpaccio. Erg lekker om bijvoorbeeld te combineren met verschillende soorten tomaten. Ingrediënten: gele- en chioggia biet carpaccio, apple blossom, gele viooltjes, Scarlett Cress, rode sla, anise blossom, molsla, Castelfranco, pesto dressing, rode- en gele cherry tomaten, honingtomaten, mini san marzano tomaten, gele tomberries, rode tijgertomaten en citroentomaten.

3. Groente couscous

Een kleurrijk gerecht dat voor een groot deel bestaat uit sous-vide gegaarde groenten en groentenpurees: aspergetips groen, sugar snaps, verse doperwten, bladpeterselie, greenpeez, sous-vide gegaarde bospeen, sous-vide gegaarde flespompoen, doperwten puree, wortel puree, zoete aardappel puree en tomaten couscous.