Gevierd horecaondernemer Won Yip: We moeten de coronarit uitzitten

Hoe krabbelt de horeca straks weer op uit een surrealistische wereld? We sudderen nu 10 weken voort in een land dat is overvallen door het Corona virus. Eén van de bekendste horeca uitbaters van Amsterdam en één van de grootste horeca-ondernemers van ons land, Won Yip bereidt zich voor op het leven met corona en doet aan Van Gelder uit de doeken hoe hij aankijkt tegen een periode waarin onzekerheid het enige is dat zeker is.

De maatregelen worden voorzichtig verder afgepeld. In lijn der verwachting is bekend gemaakt dat de horeca en de terrassen vanaf 1 juni weer open mogen en ook de middelbare scholen gaan vanaf die datum weer beginnen. Tegelijk heeft het kabinet een remsysteem geïntroduceerd voor als het coronaspook weer om de bocht komt zetten. ‘De gevolgen van de maatregelen om het virus in te dammen kost ook mij maandelijks heel veel geld’, begint Yip.

Hij gaat verder: ‘Feitelijk heeft Den Haag de horeca vanaf het begin misleid. De presentatie van de persconferenties krijgen van mij een 8 en de inhoud steevast een magere 5. De door minister Koolmees aangekondigde (misleidende) NOW-regeling zal zijn doel voorbij schieten en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er gekozen is voor een bewuste sanering van de horeca. Mijn inziens onvermijdelijk, maar wees dan als overheid hier duidelijk in, en kom met een goed saneringsplan. Je kunt dan denken aan het opkopen van horeca bedrijven, want dit voorstel hebben onze boeren recent toch ook gehad?’

Ruim twee maanden geleden ging Nederland op slot en langzaamaan wordt er stap voor stap versoepelt. ‘We hebben het de laatste tijd over de corona crisis, maar dit is onjuist’, zegt Yip. ‘Er was al een crisis onderweg en corona is nu de aanleiding en zeker niet de oorzaak dat de horeca het moeilijk heeft. De overheid heeft jarenlang zitten slapen. Er kwam een overschot aan horecabedrijven en een tekort aan personeel. Het was een nieuwe economie met oude rekenmodellen. Een economie van onder andere gratis geld en crowd funding’, aldus Yip. ‘Je koopt toch ook niet een huis met 100% hypotheek.’

Volgens Yip leefden ondernemers uit de kassa en konden zij bestaan van leverancierskrediet. ’Je krijgt dan grote problemen als de kassa plots dicht wordt gegooid omwille van overheidswege. Kortom, feitelijk hebben velen niet veel geleerd van de kredietcrisis’, luidt het oordeel van de horecabaas.

De situatie is nijpend en veel horecabedrijven staat het water staat aan de lippen. De gevolgen van de corona virus raakt de Yip Group ook hard. ‘’De takken van de boom liggen er bij ons af, maar de stam is vooralsnog onbeschadigd’, zegt hij.

Ondanks de donkere dagen is Yip nog steeds onverminderd gematigd positief over het verdere verloop. ‘We moeten wennen aan het leven met Corona en we zullen alle maatregelen nemen om goed voorbereid vanaf 1 juni weer open te gaan’, vertelt hij. Lijdzaam toekijken past de optimistische Yip niet. ‘Vroeger was niet alles beter, maar wel anders. Al zullen en moeten er veel dingen veranderen, ik weet op zeker dat het goed komt. Persoonlijk, maar ook zakelijk laat ik het allemaal over mij heen komen, ik heb er immers geen invloed op. Een tegenslag van vooralsnog circa drie maanden is niets in een lang en rijk leven’, sluit Yip af.

Won Yip is geboren in Tilburg en groeide op in Zeeland, waar zijn vader en moeder een eigen restaurant runden. Nu is hij eigenaar van horecazaken in Amsterdam, Londen en Las Vegas. Recent was hij te zien in het televisieprogramma Dragons’ Den op nationale tv.