Een geliefd product in Nederland: de aardappel

In Nederland is de aardappel een geliefd product op ons bord, bij vele maaltijden is de aardappel niet weg te denken. Jaarlijks wordt een zeer groot aantal aardappelen in Nederland geteeld. Er zijn dan ook vele verschillende aardappelrassen die ieder een eigen smaak en bereidingswijze hebben, daarvan kunnen de meeste ook op meerdere manier bereid worden. De aardappel is een zeer voedzaam product: ze bevatten verschillende vitamines, antioxidanten en vezels.

In deze blog lichten we aantal aardappelrassen uit. Ons volledige assortiment aan aardappelen is hier te vinden. 

Roseval

Deze aardappelen vallen op door de rode schil, ze hebben geel vruchtvlees en zijn ovaal van vorm. Het is een vastkokende aardappel met een volle romige smaak. Op vele verschillende manieren kan deze aardappel bereid worden zoals o.a. koken, grillen of frituren. Ook worden ze veel met schil gegeten en zijn ze heerlijk in combinatie met verse kruiden. In restaurants is het dan ook een populaire aardappel die regelmatig op het bord is te vinden.

Truffelaardappel

Ook de truffelaardappel is een vastkokende aardappel met een opvallende kleur. Deze aardappel is namelijk paars van kleur en verliest zijn kleur niet bij het koken. De smaak is wat zoeter dan bij normale aardappels en op vele manieren kan het bereid worden. Door de paarse kleur is het mogelijk om een gerecht wat extra kleur te geven, bijvoorbeeld als puree, door een salade of als chips.

Eigenheimers

Eigenheimer aardappels zijn zeer kruimig, ovaal en hebben een onregelmatige vorm met diepliggende ogen. De schil is lichtgeel met soms een paarse top, ook het vruchtvlees is geel van kleur. Ze zijn snel gaar en kunnen tijdens het koken uit elkaar vallen. Daarom is het een perfecte aardappel om te gebruiken voor de stamppot of voor puree.

La Ratte

Een echte Franse aardappel is de La Ratte aardappel. Het is een vastkokende aardappel die een langwerpige vorm heeft, een vrij gladde schil en een zachte en boterachtige structuur. De smaak is nootachtig en wordt vergeleken met de smaak van kastanjes, wel komt deze smaak vooral uit de schil en daarom wordt deze aardappel vaak met schil gegeten.

Frieslanders

Deze aardappel is een niet te kruimige maar ook een niet te vastkokende aardappel. Daardoor is het bij vele bereidingen een zeer geschikte aardappel om te gebruiken. Het is een ovale, geelbruine aardappel met lichtgeel vruchtvlees. De smaak wordt beschreven als een rijke en typische aardappel smaak. Door de gladde schil zijn Frieslanders ook gemakkelijk te schillen.