Aardbeien, wat zijn de verschillen?

Aardbeien, wie is er niet gek op? Heerlijke rode (schijn)vruchten die direct klaar zijn om opgegeten te worden maar ook prima in gerechten verwerkt kunnen worden. Er zijn alleen zoveel soorten beschikbaar, wat zijn nou precies de verschillen?

Rode aardbeien

Laten we beginnen bij de ‘standaard’ rode aardbei die verschillende rassen kent met Elsanta als meest bekende.

Elsanta

De Elsanta aardbei is het echte hoofdras in de Nederlanse aardbeienteelt. Dit is een aardbei met een goede smaak en een stevige vrucht. De Elsanta aardbei is een aardbei die voor veel doeleinden geschikt is en ook vaak in de supermarkt terug te vinden is. De Hollandse Elsanta aardbeien zijn vaak een kleinere sortering, wat ze tot een goedkoper alternatief maakt voor de ‘normale’ sortering Elsanta’s. Ook deze sortering heeft een goede smaak en stevig vruchtvlees. Elsanta’s zijn in het algemeen een goedkoper alternatief voor de Sonata aardbeien die we hieronder gaan bespreken.

Sonata

De aardbeien van het ras Sonata zijn iets duurder dan de Elsanta’s. Dit komt doordat de Sonata’s erg mooi van vorm zijn. Dit maakt ze erg geschikt voor professionele keukens en horecagelegenheden. De Sonata aardbeien komen bij Beekers Berries vandaan en zijn groot van formaat. Het is daarnaast een delicate en erg zoete aardbei.

Lambada

De aardbeien van het ras Lambada zijn op dit moment niet meer beschikbaar en worden begin Februari pas verwacht. De Lambada aardbeien worden vaak geroemd als de meest smakelijke rode aardbei. Het is een aardbei voor de echte fijnproever en een ras dat vroeg geoogst wordt.

Delizzimo

De Delizzimo aardbei is een echte primeur en Van Gelder is dan ook één van de weinige leveranciers. Deze exclusieve aardbei is van Hollandse bodem en is te verkrijgen in de wintermaanden (december tot en met april). Wordt omschreven als een aromatische verkwikkende smaakaardbei met een mooie rode vruchtkleur in de winter. Het is een aardbei die zorgt voor een zomers tintje in winterse tijden.

Speciale aardbeien

Naast de rode aardbeien zijn er nog tal van speciale aardbeien waaronder de ananas-aardbei en framboos-aardbei. Twee soorten die door hun uitgesproken smaak een verrassende touch aan een gerecht kunnen geven.

Ananas-aardbei

De ananas-aardbei staat ook bekend als pineberry. Dit is een aardbei met mooi wit en sappig vruchtvlees. Het formaat van de aardbei is kleiner dan het formaat van een normale rode aardbei en de vorm is ronder. Aan de buitenkant is de aardbei wit tot licht roze van kleur. De ananas-aardbei heeft een friszoete ananas smaak en is te verkrijgen van maart tot half december.

Framboos-aardbei

De framboos-aardbei dankt zijn naam de donkerrode kleur en diepliggende zaden. Deze aardbei staat ook bekend als de strasberry. De framboos-aardbei heeft een hele uitgesproken maar zoete smaak en is ook te verkrijgen van maart tot half december.

Wilde bosaardbei

Sinds kort hebben we ook de beschikking over wilde bosaardbeien bij Van Gelder. Kenmerkend voor dit soort zijn de kleine vruchtjes. Ondanks het kleine formaat hebben de vruchtjes een sterk aromatische geur en een intens zoete smaak.

Wil jij meer weten over aardbeien of andere verse groenten en fruit? Neem dan vrijblijvend contact op met onze productspecialisten!

Andere interessante blogs